Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fakta om beslut kring jakt i länet

Efter att ha läst Finn Crombergers (FP) insändare kan länsstyrelsen konstatera att det fortfarande finns oklarheter kring vem som fattar olika beslut.

Vad gäller jakt på lika villkor för svenska och utländska jägare, så är det ett politiskt beslut där Finn Crombergs eget parti varit med och fattat detta beslut.

Att i samma artikel kritisera länsstyrelsen för att den nekar jakt för dem som inte viltrapporterat sin föregående jakt, kan lätt sammankopplas med de politiska beslut länsstyrelsen inte råder över. Därmed ökar sannolikheten för att medborgaren får svårt att förstå var ansvaret för olika beslut ligger, vilket är olyckligt.

Vad gäller viltrapportering så har den alltid varit obligatorisk. Det vet den svenske jägaren i allmänhet och den jämtländske jägaren i synnerhet - vilket visas genom att cirka 98 procent av jämtlandsjägarna viltrapporterade förra året, dock finns andra grupper där betydligt fler ej lämnar viltrapport.

Viltrapportering är en av hörnstenarna för en framgångsrik förvaltning och det är av yttersta vikt att många rapporterar. På grund av minskad viltrapportering fattades beslutet om avstängning redan under vintern 2009 och det var månader innan beslutet om kommande jakt fattades.

Länsstyrelsens beslut innebar att jakten på ripa måste avlysas men att jakt på annat vilt kunde tillåtas. Därmed sjönk besökstrycket på renbetesfjällen i samband med jakt och minskade till cirka 4 000 dygn under jaktåret 2009/2010. Detta är dock en avsevärd mängd jakt- och träningsdygn. Mot bakgrund av dessa fakta är det missvisande att påstå att det inte fanns någon som jagade och kunde lämna en viltrapport.

Jens Andersson, jakt- och fiskeansvarig för renbetesfjäll länsstyrelsen i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel