Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagervallsskolan öppnar förskola– men andra renoveringar får vänta

/
  • Om två veckor ska det för första gången springa en massa förskolebarn på Fagervalsskolan i Östersund. Rektor Maria Mohlin är nöjd med upprustningen. I bakgrunden fixar Håkan Karlsson med de sista insatserna av ventilationen.  Foto: Henrik Flygare

Fagervallsskolan fräschas upp för över åtta miljoner kronor och ger plats åt två helt nya förskoleavdelningar. Samtidigt som skollokalerna från 1950-talet är katastrofalt dåligt underhållna.

Annons

Om två veckor öppnar de första förskoleavdelningarna på Fagervallsskolan.

Mångmiljonrenoveringen är nödvändig för att ge plats åt fler förskolebarn då kön är lång.

– Vi är i ett jättebehov av nya avdelningar i området, konstaterar rektor Maria Mohlin och säger att området kring Fagervallen egentligen skulle behöva många fler avdelningar än så.

Den nya förskolan kan, från månadsskiftet, ta emot 36 barn i två avdelningar och när LT var på besök på torsdagen hade Maria Mohlin ett möte med sex nyanställda förskollärare för att bland annat dra upp riktlinjerna inför föräldramötet den 27 januari.

Förskolebygget påbörjades i höstas och är förlagd till en flank till själva skolan – lokaler som skolverksamheten inte är i behov av.

– Skolan är dimensionerad för flera hundra barn och vi har bara 160 elever i dag. De här lokalerna har vi sporadiskt använt för grupparbeten, inget mer, säger Maria Mohlin.

Och just nu pågår bara lite finputs innan byggarbetarna från bland annat Trångsvikens bygg är klara.

– Det är bara småplock kvar. Vi är nog klara om mindre än en vecka, säger Mattias Ivarsson, en av byggarbetarna.

Men Maria Mohlin konstaterar att skollokalerna fortfarande är i ett uselt skick. Underhållet är eftersatt och hon berättar att det har hänt att lärarna på eget bevåg har ställt upp och målat över skavanker i den nu 60 år gamla skolbyggnaden.

Beslut om renovering av skolan ska fattas på barn- och utbildningsnämnden nu under våren.

– Det är en katastrof om den här risiga skolan inte görs om.

Mer läsning

Annons