Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fågelskyddsområden kan införas i fjällen

Efter boplundrarnas aktiviteter i Stekenjokk undersöker länsstyrelsen möjligheterna att inrätta fågelskyddsområden i fjällen.

– Det finns även andra områden vi kanske skulle behöva se över och under vintern ska vi dra i gång ett sånt arbete, säger Helena Eriksson, enhetschef på länsstyrelsen.

Med fågelskyddsområden blir det förbud att beträda området och det finns exempelvis i Stockholms skärgård under häckningsperioden.

– Vi har inte använt oss av den här möjligheten i fjällområden och det kan bero på var man ska göra avgränsningarna. Öar är naturligt avgränsade, konstaterar Helena Eriksson.

Inrättas fågelskyddsområden blir det aktuellt med samrådsförfaranden. Vid de möten länsstyrelsen hittills haft med invånarna har inställningen varit positiv till den skyddsstatus det innebär.

Länsstyrelsen har tillsammans med polisen haft tillsyn i området under våren och försommaren. Så har även skett på Flatruet i Härjedalen som har likartad lättillgänglig miljö med väg genom fjällområdet.

Har ni kunnat bedöma om fågelarterna tagit skada av boplundringarna?

– Generellt sägs det att småfåglarna minskar men om det beror på det där kan vi inte säga. Men har det försvunnit cirka 30 000 ägg borde det ha haft effekt någonstans, säger Helena Eriksson.