Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fågelbon jämnades med marken

Förutsättningar för västra Härjedalens största population av backsvalor har dramatiskt försämrats. Detta sedan ett större fortplantningsområde bokstavligen har jämnats med marken.

– Det är fruktansvärt, så här blir det när människor inte bryr sig om naturen, säger Bengt Warensjö i Funäsdalen.

Sedan många år tillbaka har de rödlistade backsvalorna hittat perfekta förutsättningar i en gammal grustäkt. Dryga halvmilen från Funäsdalen efter vägen mot Flatruet har de skyddade fåglarna bildat västra Härjedalens största population.

– Den finkorniga sanden gjorde det optimalt för backsvalorna, säger Bengt Warensjö.

När han för några dagar sedan åkte förbi området upptäckte han att hela området var jämnat med marken.

– Jag förstår ingenting, de som utför något sådant här har ingen kunskap om naturen och hur den bör skyddas, säger Bengt Warensjö, ordförande i västra Härjedalens naturskyddsförening.

– Så här får det inte gå till, vi i föreningen överväger att polisanmäla händelsen då det är ett tydligt brott mot artskyddsförordningen.

Det var Vägverket som för många år sedan sökte och fick tillstånd till grustäkten. Täkten övertogs senare av Reaxcer som i år valde att inte förlänga tillståndet. Detta innebar att täkten skulle återställas. En stor bandtraktor kördes till platsen och jämnade ut hela området.

– Vi är medvetna om att backsvalor finns där under sommaren. Därför avvaktade vi med arbetet till senhösten då de flyttat ut. När det gäller hur vi utfört detta är något som länsstyrelsen ålagt oss och vi har följt deras order, säger Tord Bergström vid Reaxcer.

Naturvårdsverket skriver i sin handbok om artskyddsförordningen att backsvalan är rödlistad sedan 2005 vilket innebär att den inte har gynnsam bevarandestatus och därför bör prioriteras. Enligt artskyddsförordningen är det förbjudet att skada eller förstöra djurens fortplantningsområden eller viloplatser. Platserna behöver skyddas även när de inte används så att funktionen finns kvar när arten återvänder för att lägga ägg eller föda ungar.

– Vi gjorde den bedömningen att täkten skall återställas. Det var en häckningslokal som verkade vara på nedgång, dessutom fanns stor risk för att slänterna skulle rasa vilket innebär att rävar och andra djur plundrade bona, säger Martin Jakobsson länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

– Dessutom övervägde syftet att återställa landskapbilden tyngre än djurskyddet i den här frågan.