Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket protesterar mot frivilliga sjukhusvärdar

LT har tidigare berättat om Rödakorsvärdar som ska hjälpa folk tillrätta på Östersunds sjukhus. Nu är facken skeptiska till om det är en bra lösning.

Värdarna är tänkta att fungera som en vän med en varm hand, som kan ge ett samtal eller visa vägen på sjukhuset. Nu reserverar sig fackförbunden Vårdförbundet, Kommunal, Vision och Läkarföreningen mot att inte befintlig landstingspersonal används istället.

– Tjänsterna behövs och då ska man inte ha frivilligorganisationer som gör det, säger Margareta Strömgren, vice ordförande i kommunals sektion på landstinget Jämtland.

Landstingsrådet Harriet Jorderud kan inte säga så mycket om ärendet som var uppe för beslut i slutet av augusti.

– Vi såg det här som en bra möjlighet, det görs på många andra platser.

Det blev en återremiss på ärendet.

Harriet berättar att frågan ska behandlas igen den 1 oktober.

I reservationen framförs det bland annat att människor som jobbar inom sjukvården och har belastningsskador skulle kunna fortsätta att bidra med sin kunskap och erfarenhet. Margareta säger att de exempelvis kan arbeta som värdar.

– Om man har arbetat i vården länge kanske man skulle behöva ett ställe där det inte är lika tungt med många lyft, berättar Margareta.

Hon menar att det är en möjlighet för personal att omplaceras och få andra arbetsuppgifter.

– Att kunna rehabiliteras tillbaka eftersom det inte finns så många omplaceringsmöjligheter inom landstinget, fortsätter Margareta

Skrivelsen från fackförbunden innehåller även en oro om bristande sekretess och vad som händer när värdarna får frågor om vad som ska ske.

– Det är viktigt att man har kunskaperna och går under sekretessen, säger Margareta.