Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket: Dricksen ska bort

Ella Niia, förbundsordförande i Hotell och restaurangfacket, dricksar aldrig och tycker inte att det är ett dugg pinsamt. Hon anser att dricksen ska bort i Sverige.

Annons

I Sverige finns det inga regler vad gäller dricks, säger Ella Niia. Hon är själv en stark motståndare, främst för att den politiska utgångspunkten måste vara att alla inom restaurangbranschen ska ha löner som de kan leva på. Kommentarer som ”Lönen inom restaurangbranschen är väl inte så dålig, ni har ju dricks” gör henne rosenrasande.

– Visst, det finns vissa, till exempel serverings- och barpersonal som har stor chans att få dricks, men stora grupper får ingenting. Diskaren, städerskan, kocken och vaktmästaren på en konferensanläggning får sällan eller aldrig något.

Själv dricksar hon aldrig, hur bra service eller hur vällagad mat det än är på stället.

– Nej, om man går ut på en bättre krog där krögaren tycker att han har fin mat då får han väl ta betalt för den samt betala sin personal för det, säger Ella Niia.

Hon har en viss förståelse för att en del kan tycka att det är lite pinsamt att inte ge dricks. Men för att lätta sitt samvete tycker Ella att man ska tänka på alla inom servicebranschen som faktiskt inte får ett enda öre, trots att de är trevliga och tillmötesgående

– Kassabiträdet på Lindex skulle tycka att jag var spritt språngande galen om jag rundade 549 kronor upp till 600 kronor. Vi måste jobba för att få bort dricksen, alla jobb ska ha ett värde i sig, säger hon bestämt.

Ella Niia uppger också att Hrf inte befattar sig med drickskulturen. Fackförbundet vet bara att det förekommer och att det behandlas olika från arbetsplats till arbetsplats. Vissa lägger all dricks i en gemensam pott, medan andra stoppar ”sin” dricks i egen ficka. Hon har inte heller någon siffra på hur många av medlemmarna som skattar på sin dricks.

Mer läsning

Annons