Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket: Absurt att straffa Richard så här

Richard Blaine har inte fått ut ett öre mer i a-kassa än vad han haft rätt till. Men han missade sätta kryss i en ruta.

För det görs han till kriminell, utesluts och krävs på återbetalning av nästan 200 000 kronor.

– Absurt, säger hans juridiska ombud Mattias af Malmborg.

Sven Höckert är Richards lokala ombud på Elektrikerförbundet Region Nord. Han tycker att a-kassans hantering av fallet är horribel och obegriplig.

– Jag förstår det inte, säger Höckert. För mig är det otroligt att en person som vill lära sig svenska för att kommunicera och söka jobb ska straffas så här.

Richard har gjort allt för att komma in i det svenska samhället och förtjänar verkligen inte detta, anser Höckert. Han har kommit hit, skaffat jobb och sedan gått till arbetsgivaren och bett om ledigt en dag i veckan för att lära sig svenska.

– Han tog ledigt för att kunna studera och då fick han löneavdrag för den dagen. Och sedan när han fick a-kassa då fick han bara a-kassa för de fyra dagarna. Så rent inkomstmässigt förlorar han ju ännu mer på så sätt genom att han får en lägre a-kassa på grund av att han har försökt komma in i det svenska samhället.

Under sina tio år med förbundet har Sven Höckert aldrig haft ett liknande fall. Men enligt Mattias af Malmborg, jurist på Elektrikerförbundet i Stockholm, som nu övertagit Richards fall, blir a-kassans återbetalningskrav tyvärr allt vanligare.

Richards fall är extremt, anser af Malmborg, som just nu förbereder en överklagan till förvaltningsrätten av a-kassans beslut.

Beslutet är ett omprövningsbeslut som innebär tre saker: att Richard ska betala tillbaka all a-kassa han fått under 2009, en summa på nära 200 000 kronor inklusive ränta och avgifter. Det ska betalas av i delbetalningar 13 år framöver. Dessutom utesluts han ur a-kassan och har polisanmälts för försäkringsbedrägeri eller försäkringsbrott.

Återbetalningskravet är en sak, menar af Malmborg, men de hade kunnat ge Richard eftergift, alltså låtit bli att kräva in hela eller delar av beloppet.

– Det tycker jag är smått absurt att kassan inte har eftergett en enda krona. Det jag menar är att Richard har blivit ett offer i ett system som är väldigt komplicerat, du ska känna till alla de här reglerna, du ska samtidigt gå och läsa svenska för att vara en god invandrare.

af Malmborg fortsätter:

– Det lilla han har gjort fel har inte inneburit att han fått för mycket pengar. Han har aldrig haft några föresatser att försöka tillskansa sig mer pengar än han haft rätt till. Han har kört med helt öppna kort. Han har glömt att sätta kryss i en ruta och för det blir han återkrävd på ett helt års försörjning.

– Det är fullständigt absurt, upprepar Mattias af Malmborg, som förutom överklagan kommer att begära inhibition, i försök att stoppa återbetalningskravet under den tid processen pågår.