Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facit av regeringens passivitet – 50 000 industrijobb borta

Teknikarbetsgivarna kommer med oroande siffror över industrikrisen. Bara i verkstadsindustrin försvann 65 000 jobb.

Femtusen av dem har kommit tillbaka redan, och förhoppningsvis kommer ytterligare 10 000 tillbaka i takt med att tiderna blir bättre. 50 000 jobb, vart sjunde jobb i verkstadsindustrin, är borta för gott enligt denna prognos.

Uppgifterna kommer en vecka efter valet och den valrörelse där det för de rödgröna var närmast omöjligt att debattera den verklighet som säger att var femte medlem i IF Metall fortfarande går arbetslös med en ersättning ner till halva lönen.

Den utvecklingen har nu gått så långt att IF Metall kan sänka avgiften till a-kassan. Inte för att färre är arbetslösa utan för att så många är långtidsarbetslösa och redan utförsäkrade eller på väg att utförsäkras. Av 42 000 arbetslösa IF Metallare får nu bara 19 000, mindre än hälften, a-kassa.

Man kan undra varför den informationen inte släpptes före valet! Detta är allvarligare än det låter för hela samhället. Så många som 200 000 i den kunskapsintensiva tjänstesektorn är direkt beroende av den varuproducerande industrin.

Förvisso har vi genomlevt en världsomspännande finanskris som slog hårt mot exportindustrin. Men samtidigt gjorde ju regeringen ingenting för att lindra krisen i den delen av ekonomin. Man sänkte förvisso skatter för löntagarna.

Det höll säkerligen konsumtionen uppe. Men den svenska industrin blev inte mycket hjälpt av det.

Industrisektorn var vid krisens inledning lika stor som vid 90-talets ingång. Men företagen fick ingen hjälp att hålla kvar personalen i företagen under den akuta krisen, när Sveriges ekonomi sammantaget föll med ungefär åtta procent. I stället tvingades lönesänkningar fram när industriproduktionen föll med hela 20 procent mellan tredje kvartalet 2008 och andra kvartalet 2009.

Regeringen passivitet ger nu siffran 50 000 förlorade jobb. Övertron på det postindustriella samhället tvingar fram ett sådant när politiken är felaktig.