Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facit av 2010: 657 viltolyckor i länet

Hittills har 657 viltolyckor inrapporterats i Jämtland under 2010.

Rådjur är den vanligaste olycksorsaken.

På Frösön har hela 26 fordon krockat med ett rådjur i år.

Kartläsningen på Nationella Viltolycksrådet ger en snabb uppfattning om att många av olyckorna sker kring Storsjöbygden.

– Rådjur är den klart vanligaste orsaken till olyckor, säger Håkan Andersson, ordförande i rådet.

Antalet inrapporterade viltolyckor har blivit flera de senaste åren.

– Det är svårt att mäta, men förmodligen är det så att en viss del av ökningen har att göra med att allt fler blir bättre att just rapportera in, säger han.

Viltolyckor med rådjur uppgår just nu till 329 stycken fall i länet, varav 109 har skett i Östersunds kommun. Många av olyckorna är centrade till de stora vägarna E14 och E45.

Olyckor som rör älg är den som oftast leder till dödlig utgång när det kommer till viltolyckor. Även där syns ett tydligt stråk runt Storsjön med många inrapporteringar. Många olyckor har också skett i de norra och södra delarna av länet. Totalt handlar det om 245 älgolyckor i år.

En ovanlig trend som skiljer sig mot föregående år rör viltolyckor med björn, vilket är mycket ovanligt. Förra året inrapporterades bara ett fall av krock med björn. Hittills i år rör det sig om fyra fall. Olyckorna har skett i Härjedalen, Gäddede, Strömsund men också i Handog strax utanför Lit.

Övriga typer av olyckor:

• Den 27 maj får polisen en viltolycka med varg upp mot länsgränsen i Hoting.

• Den 2 juli inrapporteras en viltolycka gällande örn i Bräcke.

• Den 2 februari sker en viltolycka med en järv i Tåsjö församling i norra Jämtland.

• Hittills har också 94 viltolyckor inträffat med ren i länet. 48 stycken skedde i Härjedalens kommun.