Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facebooksidan som ger tjuvarna skrämselhicka

Förra hösten startade Thomas Uhlander Facebookgruppen "Tjuvkoll i Jämtland".
Den senaste tiden har sidan växt ordentligt med folk från alla delar av samhället.
– I början var polisen lite skeptisk. Men numera har vi flera poliser som är medlemmar, säger Thomas Uhlander.

I skrivande stund har Facebookgruppen "Tjuvkoll i Jämtland" 3 477 medlemmar. I gruppen, som skapats och administreras av Thomas Uhlander, tipsar gruppmedlemmarna varandra om misstänkta bilar som setts och efterlyser stulet gods. I flera fall (se även separat artikel) har Tjuvkoll i Jämtland hjälpt människor att få tillbaka sina ägodelar.

Gruppen har funnits sedan förra hösten och växer hela tiden.

– Det blev ett jäkla uppsving i antalet medlemmar i samband med det som hände i Munkflohögen (en medlem i gruppen jagade i början av maj tjuvar i nio mil innan polisen grep dem), säger Thomas Uhlander.

Syftet med gruppen är att hjälpa folk att ha koll.

– Det gäller att våga vara obekväm för de som åker runt och spanar och gör inbrott. Folk måste lära sig att ha koll, säger Thomas.

Han har hårda och klara regler när det gäller vad som får skrivas i gruppen.

– Det ska inte vara något malande om hur polisen jobbar eller så. Då får man starta upp en sådan grupp. Jag har uteslutit medlemmar för att de hållt på diskuterat en massa som inte har med ämnet att göra, säger Thomas.

I gruppen får inte bilder på personer publiceras.

– Det ska man vara jävligt försiktig med. Det man kan ha bilder på är fordon och bilskyltar, säger Thomas.

Vad får du för kommentarer om Tjuvkoll?

– Det folk säger är att jag sköter sidan bra. Och att den känns seriös.

Vad säger polisen?

– I början var man lite avig. "Det får inte vara något medborgargarde" var väl vad man sa ungefär. Men sedan när gruppen har växt har man sett att det är något seriöst. I början var polisen lite skeptisk. Men numera har vi flera poliser som är medlemmar, säger Thomas Uhlander.