Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fäbod för elitkockar

Miljön i Myhrbodarna norr om Valsjöbyn är verkligen speciell. Så pass att världseliten bland kockar lockas dit.

Årets kalvar står i en liten hage för sig. På ängen blir tre gäster guidade bland blommorna. Kor hörs råma och får bräka som en förvarning om att de är på väg hem från bete. Strax kommer de i ett tåg in till hagen. Några lägger sig till rätta under ett träd. Killingarna uppsöker gärdsgården där Inez Pertmann står med handen utsträckt.

– Jag klappar dem, säger Inez.

I en bod står Anita Myhr och steker frasvåfflor med grädde och hjortronsylt. Grädden är framställd av mjölk från den egna boskapen, och separeringsprocessen sker på plats. Den typen av originellt arbete har lockat kockar i världsklass till Myhrbodarna norr om Valsjöbyn. Förra året tog Magnus Nilsson (Fäviken Magasinet) med sig ett amerikanskt filmteam dit. Han ville visa livet på en fäbodvall.

– Magnus mjölkade kor, använde separatorn och kärnade smör, berättar Anita.

I början av juli skedde ett utbyte bland 37 av världens mest berömda kockar. Magnus Nilsson deltog och fick låna ut sitt kök till Riccardo Camanini från Italien. Camanini blev under sitt besök i länet guidad till Myhrbodarna. Även han testade på processen från mjölkning till våffelätning.

– Han njöt av den här oförstörda mjölken något otroligt måste jag säga, berättar Anita.

– Han var helt lyrisk över mjölken, grädden och smöret. Våfflorna satt han och vände och tittade och studerade.

Hon tror att den italienska kocken blev tagen av den miljö man upplever i Myhrbodarna. Närhet till djuren, gamla hus, rik flora och utsikt över milsvida norska fjäll.

– Sen ringde de och ville ha receptet på våfflorna, han ville laga dem i Italien, säger Anita.

Blir man självmedveten när det kommer kockar i världsklass hit som blir helt tagna?

– Att jag håller på så här som pensionär, med 365 dagar om året utan sovmorgon, gör mig väl lite udda. Och jag känner mig lite som den siste mohikanen, säger Anita och syftar på att hon är bland de sista som lever som hon gör.

Kommer det att leva vidare efter dig?

– Jag hoppas det. Jag skulle gärna kunna gå åt sidan om jag hittar någon kandidat som jag tycker är bra, säger Anita.

– Jag tror att det ska vara en stark kvinna. Jag tror att kvinnor är starkare än män för att hålla på med det här. På den här gården har det alltid varit starka kvinnor.

Anita Myhr har inte alltid levt som hon gör nu. Hon växte upp i stadsmiljö.

– Då har jag visat att man kan både vara stadsjänta och bli en riktig bondkäring, säger Anita Myhr.