Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få vinnare i Carnegieaffär

Kanske, om några år, går skattebetalarna jämt upp i Carnegieaffären.
Aktieägarna går samtidigt lottlösa.
På onsdagen blev det klart att riskkapitalbolagen Bure och Altor tar över skandalomsusade Carnegie.

Annons

Bure och Altor betalar 1,9 miljarder kronor för Carnegie Investment Bank (CIB) och Max Matthiessen med en första betalning i april nästa år. Om de nya ägarna dessutom lyckas få in mer pengar på de rejält nedskrivna skulderna som CIB har att kräva in kan staten via Riksgälden kassera in ytterligare. Garantin är minst 250 miljoner kronor.
Sammantaget har Riksgälden värderat intäkterna för affären till 2 275 miljoner kronor. Lånet som Riksbanken gav Carnegie uppgår till 2,4 miljarder kronor.
Bedömningen är att skattebetalarna ska gå jämnt upp innan affären gör bokslut.
– Säker kan man inte vara. Men det finns en vinstdelningsplan och vår bedömning är att de får tillbaka pengarna, säger CIB:s styrelseordförande Peter Norman.
Aktieägare lottlösa
Men det lär i sådana fall dröja, uppemot fem år.
– Det är 125 miljoner kvar för att täcka lånet, lite till med kostnader. Men det finns mer vinstdelning i vissa kreditengagemang som kan betalas ut. Det finns en bra chans till det, säger Håkan Erixon, rådgivare på Riksgälden.
Samtidigt står det allt klarare att aktieägarna i det tidigare börsnoterade holdingbolaget Carnegie med största sannolikhet går lottlösa.
– Det innebär att det blir ingen utdelning alls för dem, säger Riksgäldens chef Bo Lundgren, som dock inte vill utesluta någonting.
Det finns dock en liten möjlig chans, om CIB:s fordringar rinner in i större utsträckning än beräknat.
– Det är en ganska hygglig affär och förhoppningen är att det finns en uppsida som vi då rimligen ska ha del i, säger Rolf Åbjörnsson, styrelseordförande i holdingbolaget Carnegie.
Aktiespararna kritiska
Men särskilt förhoppningsfull låter han inte. Desto argare är Aktiespararnas vd Günther Mårder som tycker att staten slarvat bort stora belopp med sitt agerande.
– Köpeskillingen är långt under det värde som fanns i Carnegies börskurs före statens övertagande. Då kan man fråga sig om det här verkligen är en bra affär, säger han.
De nya ägarna Altor och Bure är desto nöjdare, men tänker sig inget kortsiktigt klipp. Carnegie behöver arbetsro och avsikten är att bli långsiktiga ägare.
– Vi har internt pratat om tio år, säger Bures styrelseordförande Patrik Tigerschiöld.
Ägarna ser i nuläget inget behov av att stoppa in mer pengar i verksamheten.
– Det finns 2,7 miljarder i eget kapital och en väldigt, väldigt stark kapitalisering, säger Altors vd Harald Mix.

Mer läsning

Annons