Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få vapenlicenser återkallas

Jämtland är det vapentätaste länet i Sverige. Men få vapenlicenser återkallas. Det gör att olämpliga personer har kvar sina vapen.

17,4 procent av länets invånare har legala vapen. Det motsvarar 596 vapen per 1000 invånare, enligt siffror från nyhetsbyrån Siren tidigare i år.

Det är jaktintresset i de nordliga länen som gör att de toppar vapenstatistiken.

Men enligt SVT:s Mittnytt är polisen i Västernorrlands län, tillsammans med Jämtlands poliser, sämst i Sverige på att återkalla vapenlicenser från personer som är olämpliga att ha vapen.

Nicke Gärdin, vapenansvarig på polisen i Västernorrland och Jämtland, tror att det beror på att jakten är så viktig för många.

– Det är, kan jag tänka mig, väldigt, väldigt känsligt det här med jakten. Det är nog det sista man ger upp i livet, säger han till Mittnytt.

Nicke Gärdin försvarar polisens agerande:

– Vi omhändertar vapnen och då kommer de inte åt vapnen. Det är det som är det viktigaste. Processen att återkalla en licens är ganska lång, det kan ta ett år innan återkallelsebeslutet kommer.