Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få tandläkare går vidare med misstanke om att barn far illa

Hittills i år har fyra klinikchefer inom folktandvården i Jämtland anmält tolv fall där man misstänker att barn far illa.

Barnombudsmannen har genomfört en kartläggning av tandvårdens erfarenhet av att möta barn som på olika sätt far illa och vilken beredskap som finns för att hantera sådana situationer.

Enkäten har besvarats av klinikchefer och i Jämtland har fyra av 12 klinikchefer i sin verksamhet anmält misstanke om att barn far illa.

Det motsvarar 33 procent, vilket är en bättre siffra än för riket som helhet.

De allra flesta har någon gång anat att något inte stått rätt till men få går vidare till socialtjänsten med anledning av misstankar om våld, övergrepp i hemmet eller försummelse av tänderna.

– Siffrorna för Jämtlands län ser jämförelsevis bra ut, men de säger inget om hur många barn man trots allt missar, säger barnombudsman Fredrik Malmberg.

– Även här är det viktigt att landstingspolitikerna tillsammans med klinikcheferna säkerställer att alla tandläkare förstår innebörden av att ta sitt ansvar och vet vad de ska göra när de möter ett barn som de misstänker far illa, fortsätter Fredrik Malmberg i ett pressmeddelande.