Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få studenter går med i studentkåren

Studentkåren i Östersund har tappat nästan 80 procent av sina medlemmar sedan det obligatoriska medlemskapet avskaffades i somras. De studenter som LT talat med ser ingen vits med medlemskapet.

Fram till i somras fanns en lag som tvingade alla studenter vid universitet och högskolor att betala medlemskap till någon av de etablerade studentorganisationerna. Men från och med 1 juli 2010 så finns inte det kravet och när en stor del av höstterminen har passerat står det klart att många studenter väljer att avstå från medlemskapet.

Tidningen Studentliv har kontrollerat samtliga studentkårer i landet och frågat hur stor andel av studenterna som valt att inte gå med i kåren sedan det obligatoriska medlemskapet togs bort. Totalt sett har studentorganisationerna i Sverige tappat varannan medlem och Studentkåren i Östersund hör till de som tappat allra flest medlemmar. Endast 22 procent av de som studerar vid Mittuniversitetet i Östersund har valt att vara med i kåren som tidigare alltså hade 100 procent av studenterna som medlemmar.

Sonya Edström har pluggat på flera orter i landet och läser just nu psykologi i Östersund. När den nya lagen kom valde hon att inte förnya sitt medlemskap.

– Jag har faktiskt inte sett någon vits med att betala kåravgiften. Jag deltar inte så mycket i studentlivet utanför skolan utan fokuserar mest på studierna.

Sonya Edström säger att hon kanske skulle ha gått med i studentkåren om den hade kunnat erbjuda något extra.

– De borde ha något som tydligare lockar studenterna att gå med. Jag har inte kunnat se något speciellt värde eller syfte för min del.

Inte heller Deborah Gebru ser någon vits med att betala kåravgiften som ligger på 300 kronor per termin eller 500 kronor per helår.

– Kårlegitimationen i Östersund ger inte så mycket. Jag kommer från Uppsala och där ger medlemskapet så mycket mer. Du kommer in på många krogar och kan vara med på en massa olika saker gratis. Här ordnas bara en fest på torsdagar och det är allt. Jag känner inte att det är värt att betala bara för det.

Simon Wallenberg håller med.

– Den här sopptorsdagen som är en gång i veckan det är inte tillräckligt för att jag ska tycka att det är värt att vara med i kåren, säger han.