Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få platser på sommarkurserna

/
  • Mittuniversitetet är ett bra sommaruniversitet men kan ändå bara ta in en sjundedel av de sökande.
  • Amanda Stenquist är en av få som får chansen att läsa en sommarkurs på distans.
  • Kicki Strandh är kommunikationschef på Mittuniversitetet.

En bråkdel av sökande studenter får plats på sommarkurser. Mittuniversitetet tar in en sjundedel – ligger ändå i topp i landet.

Annons

Amanda Stenquist bor i Stockholm och ska läsa en grundkurs i kriminologi på distans mot Mittuniversitetet i sommar. Det blir ett komplement till hennes psykologistudier.

En sådan chans skulle många studenter ta. Verkligheten är i regel en annan. 14 procent av de sökande till Mittuniversitetet får en plats i sommar.

– När det är distans kan jag undra om det blir några stora kostnader för universiteten, säger Amanda Stenquist och syftar på att intaget borde kunna breddas.

– Det gör stora skillnader för studenten som får en plats med studiemedel under sommaren och möjlighet att komplettera eller snabbare ta sin examen.

Amanda Stenquist har många studiekamrater som tycker att utbudet av sommarkurser är allt för dåligt.

– De flesta vill läsa något som är relaterat till deras studier. De ska ju ha lust att lägga ner tid och energi även på sommarkurserna, säger hon.

Mittuniversitetet blev valt av Saco studentråd till årets sommaruniversitet 2014. Utmärkelsen motiverades av att de var ett av få lärosäten som inte skar ner på studieplatser utan tvärtom ökade från 2013. I år har de dessutom åtta av de 20 mest populära sommarkurserna i Sverige.

Kicki Strandh är kommunikationschef på Mittuniversitetet.

– Vi satsar medvetet på sommarkurserna. Vi vill ha ett attraktivt erbjudande för de studenter som vill kunna tidigarelägga en examen eller komplettera med något annat, säger Kicki Strandh.

Mittuniversitetet ligger vad gäller sommarkurserna i topp i en värld som är utsatta för minskade anslag. Kicki Strandh ser det som en viktig fråga och håller med Kristin Öster som är ordförande på Saco (se tillhörande artikel) om att sommarkurserna måste hållas relevanta.

– Alla (universitet och högskolor) måste se över sitt utbud så att det är attraktivt. Breda kurser, kurser på A-nivå och sådant som passar sig för distansalternativ, säger Kicki Strandh.

Annons