Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få patienter svarade på enkät om vård inom psykiatrin

Få patienter i länet svarade när den första nationella patientenkäten inom psykiatrisk vård genomfördes.

Ändå ses svaren som viktiga, men de kommer att tolkas med stor försiktighet.

Totalt skickades enkäten till 47 000 slumpvis valda patienter i landet, varav 20 000 svarade.

I vårt län var de så få svarande att resultaten endast resovisas i de övergripande indikatorerna för psykiatriska mottagningen i helhet och inte i detalj på avdelningsnivå.

Totalt fick drygt 220 personer ändå möjlighet att svara i vårt län.

Resultatet visar att patienterna i länet i hög grad upplever att de blir respektfullt bemötta och känner stort förtroende för personalen. Till stor del anser de också att behovet av vård tillgodoses.

– Den låga svarsfrekvensen gör att resultatet inte blir statistiskt säkerställt och då inte heller representativt för hur patienter i helhet upplever vården. Däremot tar vi naturligtvis ändå svaren på största allvar, säger Håkan Gadd, verksamhetsområdeschef för område psykiatri, i ett pressmeddelande.

– Trots lågt deltagande är det första gången som ett stort antal patienter besvarat en gemensam enkät om psykiatrin. Synpunkterna kan på så sätt vara värdefulla i vårt utvecklingsarbete.

Hans Fröling, som arbetar inom landstingets ledningsstab för hälso- och sjukvårdsutveckling, säger att de tänker analysera tänkbara orsaker till den låga svarsfrekvensen.

– Kanske hade resultatet blivit annat om en väntrumsenkät deltats ut till patienterna direkt vid besöket, säger han.