Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få men svåra utredningar

Det görs få anmälningar om kränkande särbehandling i regionen varje år. Mörkertalet kan vara stort, anmälningarna är svårutredda och det är ovanligt att det går så långt som till åtal.

I landet anmäls årligen cirka 10 000 arbetsrelaterade sjukdomar till Försäkringskassan. Anmälningarna ligger till grund för statistik från Arbetsmiljöverket, som LT tagit del av.

Mellan 600 och 700 av dem handlar om kränkande särbehandling på arbetsplatser, där återfinns anmälningar om kränkning, mobbning, trakasseri och utfrysning. Flest anmälningar kommer från branschgruppen omsorg och sociala tjänster.

Johnny Johansson är en av arbetsmiljöinspektörerna i distriktet Jämtland och Västernorrland.

– Jag hanterar själv en till två sådana anmälningar per år. Vi är fler inspektörer i distriktet och totalt sett handlar det om ungefär fem per år.

Det kan finnas flera förklaringar till att så få anmäls.

– Det kan handla om att man inte anmäler, att skyddsombudet på arbetsplatsen inte gör det eller han man kanske inte vet att det är något som kan anmälas till Arbetsmiljöverket. Ofta får vi kunskap om det inträffade via anmälan om arbetsskada som görs till Försäkringskassan.

Kränkande särbehandling på jobbet är svårutrett.

– Vi försöker reda ut vad som hänt. Vi tar reda på vad den som anmäler upplever, vad skyddsombudet och vad arbetsgivaren säger. Det är ofta svårt att hitta entydiga uppgifter och ord står mot ord.

Trots att anmälningarna inte är så många så är varje anmälan allvarlig.

– Ofta har det gått väldigt lång tid innan anmälningarna når oss. Ofta mår personerna väldigt dåligt och det leder ofta till långa sjukskrivningar, säger Johnny Johansson.