Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få kvinnor med och utformar framtiden

Planer på en helt ny väg mellan Storjola och Ankarvattnet har varit en brännbar fråga vid möten med kommuninvånarna.

Det konstaterar Lars Andreasson (S) ordförande i miljö- och byggnämnden sedan översiktsplanen varit uppe vid ett möte i Strömsund. Ett av flera möten där invånarna uppmanas att tycka till om förslagen.

– Men vi har haft svårt att få kvinnor att gå på de här mötena. I samband med planeringen av Strömsunds kommun försöker vi se jämställdhetsarbete som en del i ett vinnarkoncept inför framtiden. Men det som är tråkigt är om vi bygger ett gammaldags manligt samhälle en gång till i planen, därför att vi fick in för lite synpunkter från kvinnor, säger Lars Andreasson.

I planerna på en väg mellan Storjola och Ankarvattnet finns pengar nedlagda tidigare och Dorotea kommun äger initiativet till den.

– Kommunerna har haft en träff om det här. Men det finns motsatta intressen som tycker att vägen skulle skapa ett mindre intresse för naturen eftersom den skulle gå genom obrutet fjällandskap och inverka menligt på rennäringen, säger Lars Andreasson.

Förespråkarna bedömer att vägen skulle öka tillgängligheten till Frostvikenområdet, stärka näringslivet och flygplatsen i Vilhelmina kommer närmare.