Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få kvinnliga filmstjärnorhar huvudrollen i kassasuccéer

/
 • Cate Blancett med sin Oscar för bästa kvinnliga biroll i filmen Aviator. Nu aktuell med Brad Pitt i huvudrollen i filmen om Benjamin Buttons otroliga liv som får premiär i jul. En man som åldras baklänges.
 • Helen Mirren har haft stora fram-gångar på såväl teaterscenen som på film. Förra året Oscarvinnare för bästa kvinnliga huvudroll i The Queen.
 • Penélope Cruz och Scarlett Johansson på premiären av Vicky Christina Barcelona i Los-Angeles tidigare i år. Scarlett räknades till de 20 bäst betalda unga superstjärnorna förra året.
 • Nicole Kidman inför premiären på Australia som har svensk premiär i juldagarna. I år räknas hon som den mest överbetalda skådespelerskan, enligt Forbes.
 • Halle Berry fick sin stjärna i trottoaren på Hollywood Boulevard förra året och har en Oscar på hyllan hemma.
 • Hillary Swank har vunnit två Oscar och är mycket uppskattad av många. På bilden i Berlin förra året i samband med filmen Freedom Writers.
 • Meryl Streep hjälpte till att göra Mamma Mia till en av årets mest tio framgångsrika filmer.
 • Greta Garbo håller fortfarande ställningarna. 18 år efter hennes död planeras det för inspelning av filmen om hennes liv.
 • Keira Knightley har framgångsrikt medverkat i tre piratfilmer, av vilka Pirates of the Caribbean ligger på sjunde plats över de filmer som dragit in mest pengar. Men huvudrollen hade Johnny Depp. foto: scanpix

En av årets stora premiärhelger när det gäller hårdlansering av amerikanska filmstjärnor rullar på. Männen ska locka publiken är det tänkt. Filmaffischer med enbart kvinnor finns inte bakom de filmer som drar in mest pengar just nu.

Annons

När filmbolaget 20th Century Fox säljer in julens stora epos Australia är filmen i stor utsträckning kopplad till budskapet ”en ny film av regissören Baz Luhrman, mannen bakom Moulin Rouge”.

Nicole Kidman är stjärnan även i Australia. På filmaffischen förmedlar hon kärlek, tillsammans med Hugh Jackman. Få kvinnliga stjärnor exponeras på affischerna i kraft av deras egen lyster. Det är män och åter män som tycks vara normen. De tre filmer som nu ligger i topp vad gäller intäkter följer mönstret. Yes Man, Seven Pounds och Tale of Despereaux har män som ensamma dominerar hela filmaffischen. ”Tale” är visserligen en animerad historia men figuren på affischen är en manlig mus med stora drömmar som riktar sig till publiken med ett svärd i ena handen.

En närmare titt på listan över de tio filmer som drar in mest pengar just nu visar att fyra av dem delvis har kvinnor på affischerna, men minst en man finns också med där.

Ekonomimagasinet Forbes har kommit fram till att det är mer lönsamt med män i Hollywood. Vilka bakomliggande strukturer som har betydelse i sammanhanget är mera oklart. I marginalen kan vissa lysande undantag noteras.

En av de största filmsuccéerna totalt i år var Sex and the City, som drog in 153 miljoner dollar. Filmen hamnar därmed på en tionde plats. Mamma Mia, hamnade på tolfte plats bland de mest sedda filmerna.

Men kvinnliga skådisar tjänar trots framgångarna för ”kvinnliga filmer” betydligt mindre än männen, skriver Forbes.

På toppen av listan över Hollywoods bäst betalda finns bara två kvinnor. Cameron Diaz är en av dem.

”Cash is King”, heter det där borta. Sedan Forbes rensat bort allt som har med känslor, personlig filmupplevelse samt drömmar att göra – och istället analyserat hårda ekonomiska fakta – har tidningen räknat fram att Nicole Kidman är den mest överbetalda filmstjärnan.

För varje dollar Nicole Kidman fick betalt i förra filmen The Invasion tjänade filmen in – knappt en dollar.

Bästa stjärna per satsad dollar är enligt Forbes Vince Vaughn som gav drygt 14 dollar tillbaka för varje dollar han fick betalt. Spindelmannen Tobey McGuire finns strax bakom och Julia Roberts är den klarast lysande kvinnliga stjärnan med en tredjeplats på den listan. Forskning har visat att av de 100 mest framgångsrika filmerna 2007 så var vinsten från de filmer som hade en man i huvudrollen i genomsnitt 101 miljoner, jämfört med 54,5 miljoner för filmer med kvinnor i huvudrollen.

Betalar folk för att se ”stjärnan” i dennes nya film och är det kö redan till premiären?

Svaren på de frågorna bidrar i till att definiera en filmstjärna i dagens konkurrens.

Få kvinnor har den kommersiella lyskraften, eller släpps de inte fram i en värld där rollerna är skrivna utifrån övermäktiga traditioner om vad som säljer?

När tidningen Los Angeles Times nyligen ringde runt till marknadsansvariga på de stora filmbolagen och frågade om vilken skådespelerska som drar in pengar blev det oftast tyst i luren, skriver tidningen.

Närmast pliktskyldigt nämndes exempelvis Meryl Streep i rätt roll, som i Mamma Mia. Angelina Jolie kan öka intresset för en genrefilm som Wanted. Reese Witherspoon och Sandra Bullock nämndes i liknande sammanhang, enligt tidningen. Å andra sidan har filmhistoriens ekonomiskt sett mest framgångsrika film, Titanic, i stort sett en jämbördig närvaro på vita duken mellan Kate Winslet och Leonardo DiCaprio. Ett dramakoncept som kanske borde prövas betydligt oftare.

I övrigt har män huvudrollerna i de 20 filmer som dragit in mest med pengar genom åren.

Slutsatsen är att det är lättare att bygga en karriär som respekterad skådespelerska än att bli en kvinnlig kassaikon i filmbranschen.

Ett fåtal får sitt eget liv återberättat på film vilket är aktuellt med Greta Garbo som dog i april 1990 och fortfarande bedöms vara intressant.

Mer läsning

Annons