Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få jämtlänningar tänker rösta

/
  • Björn Edlund och Anders Festin kommer förmodligen inte att rösta i parlamentsvalet. De säger att de skulle behöva mer kunskap om EU för att kunna göra ett klokt val.
  • Lena Hörnfeldt säger att hon förmodligen kommer rösta i EU-parlamentsvalet om drygt en vecka. Samtidigt konstaterar hon att hon som så många andra inte vet så mycket om frågorna som avgörs i parlamentet.

Sannolikt kommer en stor andel av svenskarna att låta bli att rösta i det stundande EU-valet. Dåliga kunskaper om EU och parlamentets arbete är en bidragande orsak.

Annons

Flera jämtlänningar som LT talat med anser att den europeiska unionen har stor makt och att vi förmodligen påverkas rätt mycket av de beslut som fattas i EU-parlamentet. Men ändå verkar relativt få ha bestämt sig för att faktiskt gå och rösta den 7 juni.

De opinionsmätningar som gjorts inför valet till EU-parlamentet har visat att många svenskar ännu inte bestämt om eller hur de ska rösta. Förra gången vi gick till EU-val, år 2004, så var deltagandet lågt i Sverige. Den gången var det knappt 38 procent som gick och röstade. Ett vanligt riksdagsval brukar siffran vara över 80 procent.

– Jag tror nog inte att jag kommer att gå och rösta, säger byggjobbaren Anders Festin och fortsätter:

– Jag har helt enkelt inte satt mig in i det och man bör väl vara lite påläst så att man vet vad man röstar på.

Kollegan Björn Edlund har heller inte tänkt rösta den 7 juni.

– Jag är för dåligt insatt i hur det fungerar med EU. När det gäller valet här hemma så har man specifika frågor som man kan rösta efter men så är det inte med EU-valet.

Både Björn och Anders inser att många av de beslut som fattas i EU-parlamentet påverkar dem. Samtidigt säger de att det skulle ta mycket tid att skaffa den kunskap som behövs.

– Åter igen så handlar det om att man är för dåligt insatt. Det här är ytterligare en sak man ska sätta sig in i och kunna, säger Björn Edlund.

De vill inte skylla kunskapsbristen på någon annan.

– Det är mycket upp till en själv. Det finns ju information så om man vill så kan man ta reda på allt man behöver, säger Anders Festin.

Lena Hörnfeldt tror att det låga valdeltagandet till viss del kan bero på allt negativt som skrivs om EU och de politiker som vi valt att representera oss.

– Det mesta man hör om EU och politikerna där är negativt och det gör att folk slår ifrån sig.

Hon tror själv att hon ska gå och rösta men är inte helt säker.

– Samtidigt är det ju enda sättet att kunna påverka. Man kan inte klaga om man inte har röstat.

Mer läsning

Annons