Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få flyt med båtpaket

Låna till båten till en fast månadskostnad och få service och i vissa fall båtplats på köpet.

Låna till båten till en fast månadskostnad och få service och i vissa fall båtplats på köpet. Med ett båtpaket blir det enklare att njuta av skärgårdslivet.

Båtbranschen har länge varit riktigt konservativ. Återförsäljarna har inte alls varit aktiva på samma sätt som i många andra branscher. Men de senaste åren har bilden förändrats. Fler aktörer har tillkommit och ökat konkurrensen. Dessutom tvingade finanskrisen många båthandlare att tänka om. I dag erbjuder flera återförsäljare båtpaket till fasta priser. I den månadskostnad som köparen ska ta ställning till ingår allt från båt med lämplig motor till försäkring, service och i vissa fall även båtplats.

Kunderna vill ha allting färdigt. De vill veta vad de ska betala i handpenning och vad månadskostnaden blir, säger Christer Rexholt på Flipper Marin i Täby, som bland annat säljer Flipper, Aquador och Buster.

Traditionellt har båtägandet handlat mycket om att ta hand om båten.

De nya båtkunderna köper sig   fria från problem och sådant som tar tid. Dagens båtköpare vill först och främst vara ute på sjön med sin båt. De största enskilda marinhandlarna i Sverige Huges Marina och Marindepågruppen marknadsför sina båtpaket som kompletta och fullutrustade båtar. Det mesta av det som förr fanns med på tillbehörslistan är redan utprovat och anpassat till respektive båtmodell.

I genomsnitt skapar det här upplägget en rabatt till konsumenten på 25 procent. I kombination med båtlånens räntor på cirka 3,25 procent och en handpenning på 20 procent hamnar månadskostnaden mellan 1 500 och 4 000 kr för en normalstor familjebåt.

Marindepågruppen, som bland annat säljer Uttern, Silver, AMT och Bella, marknadsför sina båtpaket under namnet Marindepån Complete.

Vi vet till 85 procent vad våra kunder väljer för tillbehör och kan göra en bra kombination till rätt pris, säger Björn Sandhaag, vd för Marindepågruppen.

Att leverera en användarklar båt är viktigt. De ska kunna använda den från sekund ett. Vill de välja till något annat än standard så kan vi alltid lösa det.

Förutom rabatten ger paketen en bra vägledning för dem som inte vet vilken motor de ska välja, till exempel. Huges Marina, som säljer båtmärken som Aquador, Bella, Ryds och Anytec, lägger även till tjänster i sina båtpaket. Deras mer påkostade erbjudande kallas Huges Komplett med en månadskostnad som täcker båt, försäkring, service och vinterförvaring. Både Huges och Marindepån erbjuder dessutom båtplats i priset till kunderna, men då tillkommer ytterligare en kostnad.

De som köper båt av oss blir automatiskt premiumkunder. Då blir var femte service och vinterförvaring gratis och de får dessutom ett medlemskap i Huges assistans som ger stöd dygnet runt, säger Janne Lundmark, vd för Huges Marina.

En nyhet från och med i år är att vissa båthandlare säljer båtar med finansiering och ett fast restvärde.

Med ett fast restvärde ingår allt tre år bekymmersfritt båtägande, säger Christer Rexholt.

Vi erbjuder en finansiering på tre eller fem år med ett fast restvärde. I gengäld kräver vi att få sköta båtarnas underhåll med bottenmålning, vinterförvaring, service hos auktoriserad verkstad och med försäkring. Vi kommer även att kunna förlänga garantitiden på båtarna eftersom vi har koll på hur de sköts.

Det finns en viss risk i lösningen med restvärde, men även den tar återförsäljaren hand om via återförsäkringar. Med rätt restvärde kan båtköparen bygga upp ett värde inför kommande båtbyte, men i värsta fall kan båten även sjunka i värde.

Med priserna i faktarutorna här intill kan du enkelt jämföra båtar i tre olika storleksklasser. Beroende på båtpaketens innehåll kan det skilja mer i pris än vad vi har angett här. Det bästa är alltid att själv göra en checklista och jämföra vad återförsäljaren erbjuder.

LARS-ÅKE REDÉEN

Så fungerar båtpaketen

De flesta båtpaketen fungerar som ett vanligt båtlån. Kunden måste alltid betala 20 procent kontant ochbanken äger båten som säkerhet för finansieringen. Men i paketet ingår också en del extrautrustning och service. Månadskostnaden innefattar ränta, amortering och viss service.

För båtköp med fast restvärde (båtens värde vid finansieringens slut) gäller i stort sett samma villkor. Skillnaden är främst att månadskostnaden kan bli lägre med ett fast restvärde.

Hur lång finansieringstiden är beror på båtmodellen. Finansieringstiden med restvärde är vanligen 3660 månader. De två båtar som är beräknade med fast restvärde i rutorna här intill är Flipper 625 DC och Aquador 23 HT och beräknat på 36 månader.

På samma sätt som vid leasing av till exempel bilar är själva handpenningen (kontantinsatsen) förbrukad när avtalet löper ut. Däremot kan man bygga upp ett värde i båten om båtens restvärde är högre än avtalat när finansieringen är slut. Men du kan också bli skyldig mellanskillnaden om värdet skulle minska.

Sök båt heter en bra sajt där du kan jämföra båtar och priser. Statistiken bygger på verkliga affärer hos landets alla marinhandlare. www.sokbat.se

Prisexempel

FEM METER

AMT 179BR

Motor: Suzuki DF 70 Complete

Pris: 224 500 kr

Kontantinsats: 44 900 kr

Månadskostnad: 1 508 kr

Längd: 5,02 m

Bredd: 2,05 m

Vikt: 500 kg

Antal passagerare: 6

I paketet ingår: Bottenmålning, försäkring, Garmin GPS-plotter med sjökort, låspaket klass 3,

bultlås, startspärr, Securmark på båt och motor. www.marindepan.se

Buster X

Motor: Yamaha F80

Pris: 249 000 kr

Kontantinsats: 50 000 kr

Månadskostnad: 1 495 kr

Längd: 5,15 m

Bredd: 2,06 m

Vikt: 480 kg

Antal passagerare: 7

I paketet ingår: Kapell, badstege, dynor, försäkring, söksystem, låspaket klass 3, bultlås,

startspärr, Securmark på båt och motor. www.flippermarin.se

Bella 500R

Motor: Mercury 75 L Optimax

Pris: 209 900 kr

Kontantinsats: 41 980 kr

Månadskostnad: 1 350 kr

Längd: 5,0 m

Bredd: 2,1 m

Vikt: 660 kg

Antal passagerare: 6

I paketet ingår: Bottenmålning, försäkring, förtöjningspaket, Lowrance GPS-plotter, låst-båt-paket,

motorlås, söksystem, vattenskidstång. www.hugesmarina.se

SEX METER

Bella 621 DC

Motor: Mercury 125 OptiMax

Pris: 399 000 kr

Kontantinsats: 67 800 kr

Månadskostnad: 2 243 kr

Längd: 6,18 m

Bredd: 2,44 m

Vikt: 830 kg

Antal passagerare: 7

I paketet ingår: Bottenmålning, förtöjningspaket, bord, däckslucka, teaklaminatdurk, Garmin GPSplotter med sjökort, försäkring, låspaket klass 3, bultlås, startspärr, Securmark på båt och motor. www.marindepan.se

Ryds 618 GTI

Motor: Mercruiser 4,3 MPI.

Pris: 449 000 kr

Kontantinsats: 99 000 kr

Månadskostnad: 1 995 kr

Längd: 6,30 m

Bredd: 2,43 m

Vikt: 1 950 kg

Antal passagerare: 6

I paketet ingår: 220 hk V6, kapell, dynor, cdstereo, 34 kojer, försäkring, låst-båt-paket, startspärr, vattenskidkrok, Garmin GPS-plotter, defroster. Fast restvärde: 296 000 kr www.flippermarin.se

Flipper 625 DC

Motor: Mercury 115 L Optimax

Pris: 279 900 kr

Kontantinsats: 55 980 kr

Månadskostnad: 1 475 kr

Längd: 6,10 m

Bredd: 2,40 m

Vikt: 700 kg

Antal passagerare: 5

I paketet ingår: Bottenmålning, förtöjningspaket, låst-båt-paket, motorlås, söksystem, dynor, GPS. www.hugesmarina.se

SJU METER

Uttern D68

Motor: Mercruiser 5,0 MPI

Pris: 655 600 kr

Kontantinsats: 131 120 kr

Månadskostnad: 3 685 kr

Längd: 6,90 m

Bredd: 2,50 m

Vikt: 1 900 kg

Antal passagerare: 7

I paketet ingår: Bottenmålning, North Star GPSplotter med sjökort, försäkring, låspaket klass 3,

startspärr, Securmark, kylskåp, bord, vattentoalett. www.marindepan.se

Ryds 23DC

Motor: Mercruiser 4,3 MPI

Pris: 599 000 kr

Månadskostnad: 2 495 kr

Handpenning: 119 800 kr

Längd: 7,30 m

Bredd: 2,45 m

Vikt: 1 890 kg

Antal passagerare: 5

I paketet ingår: 220 hk V6, badbrygga, badstege, bottenmålning, bäddsats och dynsats kabin, dynor sittbrunn, försäkring, Lowrance GPS. www.hugesmarina.se

Aquador 23 HT

Motor: Volvo Penta D3-190DP

Pris: 1 049 000 kr

Kontantinsats: 350 000 kr

Månadskostnad: 3 995 kr

Längd: 7,15 m

Bredd: 2,05 m

Vikt: 2 350 kg

Antal passagerare: 6

I paketet ingår: Bottenmålning, Garmin GPSplotter med sjökort, försäkring, defroster och gångvärme, blått skrov, dynor, förtöjningspaket, kapell, keramisk spis. Fast restvärde: 563 000 kr www.flippermarin.sePrivata Aff?rer