Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få deltog när Missing people letade danske Leo

I somras deltog närmare 200 personer i eftersöket för försvunne dansken Leo Frustuck Andersen.

När ett nytt försök gjordes i helgen kom bara åtta frivilliga.

– Det är lite synd att vi inte är fler idag, säger Inger Lundström, en av de som deltog.

Åtta frivilliga från Sveg och övriga länet dök upp på lördagen för morgonsamling på Folkets hus för att hjälpa till när Missing people arrangerade sök efter den försvunne dansken Leo Frustuck Andersen. Dessutom deltog fem hundförare och medlemmar i Missing peoples riksorganisation.

– Jag är med och letar eftersom att jag själv skulle vilja att folk letade efter mig om jag försvann, säger Margareta Swärd, Sveg.

Annat var det i somras vid den första sökinsatsen. Då deltog närmare 200 frivilliga i letandet.

– Det är lite synd att vi inte är fler idag, säger Inger Lundström.

Men Missing people kan vara på väg att få en större närvaro i Jämtland och Härjedalen. Susanna Jönsson som är ordförande i Civilförsvarsföreningen var med under söket.

– Jag är med i dag för att få se lite närmare hur Missing people arbetar. Och förhoppningen är att vi kan få till ett samarbete och någon form av organisation även här i länet, avslöjar hon.

Under helgen fokuserades letandet på det absoluta närområdet kring infarten till Ulvkälla där Leo Frustuck Andersen försvann från sin bil natten mot midsommardagen.

– Leo är 78 år och kraftig. Så han har nog inte gått så fasligt långt, säger sökledaren Birgitta Jonsson från Missing peoples riksorganisation. Hon åkte upp från Falun för att hjälpa till med letandet.

– Det var ju många lite konstiga rykten inledningsvis om att han synts i Lillhärdal och på andra ställen, säger Inger Lundström som är en av de sista som sett Leo.

– Jag och en väninna gick förbi honom på kvällen på midsommarafton. Han uppträdde som om han var lite förvirrad. Så vi ringde polisen. De hade redan varit där och pratat med honom. Det här var strax efter elva, minns Inger Lundström.

Nästan omgående efter att söket startat så markerade en av hundarna spår.

– Den markerar att den hittat något. Men det kan vara spår efter nästan vad som helst. Så det ska man inte dra för stora växlar på, säger en luttrad Ulf Wedin hos Svegspolisen som hjälpte till med eftersöket.

En kvinnlig släkting till Leo Frustuck Andersen i Danmark hälsar till de frivilliga via Facebook:

– Tusen tack för att ni återigen söker efter honom. Jag vet själv hur svårt området är som ni går igenom... Önskar jag hade möjlighet att komma och hjälpa er och få träffa er igen. Vi uppskattar er insats. Från hela vårt hjärta (ett) tack från familjen, skriver hon.

Några spår efter Leo har inte rapporterats efter helgens sök.