Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få biljetter till rymden

Nyhedens skola i Krokom fick på onsdagen besök av mannen som förbrukat Sveriges rymdbiljetter, Christer Fuglesang.

Fuglesang berättade om sina resor till rymden för klass 8 A på Nyhedens skola. Rymdstyrelsen bjöd in åttondeklasser i området till en tävling där de fick motivera varför Christer Fuglesang skulle komma till just deras klass. En tävling som bland annat 8 A på Nyheden vann.

– Vi gör det här för att rymden lockar och inspirerar, på sikt kan det leda till att unga studera mer naturvetenskapliga ämnen. Alla behöver inte bli ingenjörer men vi vill gärna att fler skulle vilja bli det, säger Christer Fuglesang.

Det var en väldigt intresserad skara åttondeklassare som lyssnade till Fuglesangs berättelser om allt från förberedelserna inför rymdresan till hur han tränade i rymden.

– Eftersom man inte får den dagliga träningen när man är tyngdlös så är det viktigt att träna. Det fanns flera olika träningsredskap på rymdstationen och det har lett till att astronauter har mindre problem med skelett och muskler i dag när de kommer tillbaka till jorden, säger Christer Fuglesang.

Eleverna hade många frågor till astronauten. De frågade till exempel om han åldrades i rymden och om han aldrig var rädd att han inte skulle komma tillbaka till jorden.

– Den vanligaste frågan jag får är hur det kändes i rymden, säger Christer Fuglesang.

Eleverna Fanny Jonsson och Lovisa Holtan var två av de som lyssnade till rymdresenärens berättelser.

– Det var intressant och lärorikt. Det blir mer verkligt eftersom han har upplevt allt själv. Jag blev sugen att prova det själv, säger Fanny Jonsson.

Lovisa Holtan tyckte att det var intressant att höra hur han bodde i rymden och uppskjutningen. Jag skulle ta chansen att åka till rymden om jag fick den, säger hon.