Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

F-kassan regeringens megafon

Försäkringskassan agerar propagandamakare åt regeringen.

Annons

Genom vilseledande redovisning av statistikuppgifter har myndigheten redovisat ett totalt misslyckande av förändringarna i sjukförsäkringen som dess motsats.

Vi har granskat uppgiften i ett pressmeddelande från Försäkringskassans om att hälften av dem som utförsäkrades kring årsskiftet och som inte anmält sig till Arbetsförmedlingen, skulle ha återvänt till arbetsmarknaden. En kontroll av FKs rapport i frågan visar att pressmeddelandet har förvrängt utredningsresultatet. De allra flesta i den här gruppen hade arbetat deltid redan tidigare – hälften av dem med sjukpenning och 80 procent av dem med sjukersättning. Utförsäkringen ökade alltså inte arbettiden - tvärtom visar utredningen att totalt arbetstiden minskade! Hela två tredjedelar av dem som haft sjukpenning på deltid  tvingades gå ner i arbetstid på grund av hälsan efter utförsäkringen.

En möjlig orsak är att få har fått hjälp att bli friska nog att jobba mer. Utredningen visar att endast en procent av dem som tidigare hade sjukpenning ansåg sig vara klara med rehabilitering och utredning. 99 av 100 blev alltså tvungna att avbryta sjukvård och medicinsk rehabilitering för att börja jobba.

Samma metodik att dribbla med siffror har Försäkringskassan använt när de i sitt pressmeddelande talar om att bara några få procent har gått till socialbidrag. Men då redovisar man bara dem som hade sin ”huvudsakliga inkomst” därifrån – alltså ingen av dem som, trots viss inkomst, nu tvingas komplettera med socialbidrag eller delvis leva på anhöriga.

Bluffen från Försäkringskassan har gått hem hos media. Ingen tidningsredaktion tycks ha tänkt tanken att en statlig myndighet avsiktligt skulle kunna ljuga med statistik för att vilseleda allmänheten om följderna av regeringens politik. Ändå tycks Försäkringskassan systematiskt använda samma sorts vilseledande dribblande med siffror, antingen för att ”bevisa” att regeringens åtgärder har givit önskat resultat, eller för att ”avslöja” hur mycket sämre det var under den förra regeringen. 

Ett annat exempel är att Försäkringskassan tidigare gjort en direkt felaktig redovisning genom att blanda ihop siffror när de räknat fram antal ”förtidspensionärer per dag”, dvs antalet personer som som varje dag fick det som förr kallades förtidspension beviljad (nu kallat stadigvarande sjukersättning). 140 personer påstods varje dag ha hamnat i ett ”permanent utanförskap”. Svenska Dagbladet visade 2010-05-06 att den summan inkluderar samtliga som fått någon form av ersättning från sjukförsäkringen. I det ”permanenta utanförskapet” räknade man med samtliga sjukfall, även de korta, liksom alla deltidssjuka, således även alla som arbetade upp till 75 procent med ersättning från sjukförsäkringen resterande tid. 

Ett tredje exempel är påståendet från Cristina Husmark-Pehrsson att Sverige som mest har haft 550 000 förtidspensionärer. Också den siffran inkluderar alla med ersättning på deltid, likaså dem med tidsbegränsad sjukersättning. Hur personer som arbetar upp till 75 procent kan betraktas som ”utanför arbetsmarknaden” ifrågasätter vi starkt. Likaså ifrågasätter vi varför Försäkringskassan inte korrigerat denna uppgift.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel