Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extremväder ökande hot

Annons

Mitt personliga perspektiv på Sverige är så där 50 år nu. Jag kan inte påminna mig en sådan brand Sverige i min livstid, som den som nu drabbat Västmanland.

Nu tror man tydligen att branden startade vid en skogsmaskin. Men orsaken till att branden spridit sig så våldsamt är en värmebölja av sällan skådad temperatur och längd, och till det kraftiga vindar.

Stora bränder har förstås inträffat tidigare, om än inte så här stora. Men det verkar som om expertisen anser att extremväder är på väg att bli vanligare.

Är det en följd av växthuseffekt och klimatförändring? Om det blir en trend så är det svårt att förklara på annat sätt. Det bevisar i och för sig inte att det hela är orsakat av mänskliga aktiviteter. Men i ett läge där extremväder blir vanligare är det självklart att vi människor måste göra vad vi kan för att minska utsläppen. Vi har inte råd att chansa, speciellt när forskarsamhället nära nog entydigt pekar på att det är människan som är problemet.

Till det långsiktiga arbetet mot klimatförändringen måste vi lägga det kortsiktiga – att skydda oss mot effekterna av extremvädren vare sig det är bränder, översvämningar, stormar eller kyla.

I den akuta situationen har man valt att kalla in brandhelikoptrar från Italien och Frankrike av en storlek som tydligen saknas i Sverige. Att en har fastnat i Polen, åskådliggör det problematiska i att inte ha egna resurser.

Det är klokt att inte själv skaffa sig beredskap för händelser som inträffar en gång på femtio år. Men om vi har anledning att tro att detta blir vanligare, hamnar vi förstås i ett annat läge.

Försvarets helikoptrar som har kallats in har inte samma kapacitet som de man nu väntar på. Hemvärnet är också på plats nu.

Försvaret är nedrustat. Men lite får vi för de försvarskostnader vi har kvar.