Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extremväder kommer bli allt vanligare

Åska på vintern.

Ett led i klimatförändringarna, menar Roger Gyllenhammar, pensionerad meteorolog i Östersund.

– All form av extremväder kommer att fortsätta öka, säger han.

Onsdagsmorgonens ovanliga åskväder hade sitt centrum över Storsjön och Storsjöbygden.

Enligt Roger Gyllenhammar inträffar åska på vintern ungefär var tredje vinter i länet.

– Det här var i anslutning till den kallfront som passerade över länet. Och så har vi en varm luft – det var upp emot 8 plusgrader i natt – som är på väg söderut. Den har samlat på sig en massa fuktighet som generar tillräckligt mycket energi för att det här ska hända, förklarar han.

– Det är absolut inte varje vinter det här händer. Oftast är det lokala fenomen. Det var även ett åskväder över Siljan i morse.

Enstaka väderhändelser brukar normalt inte kopplas ihop med förändringar i klimatet. Men Roger Gyllenhammar konstaterar att det har skett en långsam förändring av klimatet i länet över en längre tid.

– Extremväder har ökat i alla dess former. Och det är den globala uppvärmningen som bidrar, säger han.

Kan vi räkna med fler åskväder på vintern framöver?

– Det är ingen djärv gissning att det kommer att bli en ökad frekvens av åska i framtiden. Och vi har både hav och stora insjöar som hjälper till här uppe. Om ingenting drastiskt händer kommer vi få en ökad frekvens av extremväder, säger han.

– Just åska tycker jag mig ha sett en ökad frekvens av här uppe redan nu. I sommar var det väldigt frekvent, säger Gyllenhammar.

SMHI har också utfärdat en klass 1-varning för länet i dag. Sjunkande temperaturer väntas generera en snabb tillfrysning på våta vägbanor. Från och med fredag lovas minusgrader i hela länet. Det kalla vädret väntas sedan hålla i sig ända fram till nästa vecka.

Och för er som är less på slasket och längtar efter en vit jul kan vi avsluta med ännu en positiv prognos.

Enligt det gamla talesättet "Om Anders slaskar, skall julen braska" bör en regnig och slaskig 30 november resultera i en vit jul.