Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extremt varm vinter - inga snömassor i sikte

Den hittills extremt varma vintern ser ut att fortsätta under den närmaste perioden. I december var det mellan fyra och sex grader varmare än normalt.

Många frågar sig var vintern håller hus. Det har ännu inte kommit några officiella sammanställda rapporter för december från SMHI. Men de preliminära siffrorna visar på medeltemperaturer långt över det normala för årstiden.

I Sverige råder nu till största ytan vinter enligt den meteorologiska definitionen då man haft en dygnsmedeltemperatur under noll grader mer än fem dygn i sträck.

Men stora delar av landets mest tätbefolkade regioner har ännu höst. Söder om linjen Göteborg - Stockholm har vintern ännu inte anlänt och meteorologisk höst råder trots att det årstidsmässigt hunnit bli midvinter.

I Jämtlands län visar temperaturkartorna från december att temperaturen legat fyra till sex grader över det normala, något som med meteorlogiska mått mätt är stora siffror.

Väder går med någorlunda säkerhet att prognostisera tio dygn framåt i tiden. Hos de nordiska vädermyndigheterna går åsikterna isär något om den kommande tiodygnsperioden. Svenska SMHI anger en mild början på perioden och därefter något sjunkande temperaturer. Norska Yr ser däremot väsentligen kallare väder mot slutet av tiodagarsperioden, med temperaturer ner mot minus femton grader.

På fredagen vid lunchtid snöar det lätt i Östersund men ingen av vädertjänsterna förutsäger några större mängder snö, utan sammanlagt för perioden rör det sig om snöfall i storleksordningen några centimeter.