Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremskidåkning är melodin för länsduo

/

Man brukar ju säga att folk blir kända över en natt. Reine Barkered och Rebecka Eriksson, från Duved respektive Ullån, har alltid varit kända namn inom extremskidåkningen, men efter förra säsongen så fick deras karriärer verkligen ett lyft.

Annons

Reine och Rebecka vann det mesta de ställde upp i förra säsongen och kammade hem var sitt fett sponsorkontrakt.

I år går det inte sämre, just nu så är de båda nere i Alperna och håller svenska flaggan högt och visar att fler världsstjärnor än mer kände Henrik Windstedt kommer från Jämtland.

Reine, som även kvalade in till världstouren, och nu slåss mot regerande världsmästaren Henrik Windstedt, gjorde storslam i en av deltävlingarna i Squaw Valley, USA och vann, vilket resulterade att han nu är rankad som fjärde bäst i världen.

– Att jag vann med ett startfält som detta känns helt otroligt. Jag har alltid känns att jag kunnat lyckas bra på tävlingar, och nu så stämmer verkligen allt, säger Reine.

Nästkommande tävling kommer gå i Verbier, som anses vara en av de svåraste på touren.

– Här sållas verkligen folk ut, berättar Reine.

Reine som kuskat runt i USA och Alperna nästan en månad nu för att tävla, filma och fotografera längtar hem till Åre.

– Det tär på kroppen att bo i en väska under en längre tid, och det ska bli skönt att få komma hem och vila lite.

Har du något speciellt minne från någon resa som du gjort under åren?

– Förra vintern så var jag i USA för att fotografera för en dansk skidtidning. Tyvärr fick jag en ganska bryskt välkomnande av en amerikansk skidåkare. Han började med att köra över mina skidor och ge mig en knuff, sedan kom han tillbaka och började slå mig med sin stav och knytnävar när jag stod ute i offpisten, det var helt overkligt.

– Men resan gick bra ändå, och det blev en lyckad artikel.

Rebecka Eriksson, har rest runt själv nere i Alperna och i Kanada för att köra tävlingar, och det har gått väldigt bra för tjejen från Ullån.

I en kvaltävling till världstouren i Chamonix så var det nära att hon inte skulle få starta på grund av strul med arrangörer.

– Jag fick veta på morgonen att jag skulle få starta, så det kändes verkligen bra när jag hamnade på en andra plats.

Du vann även Norway Freeride Cup tillsammans med Reine som kammade hem herrklassen.

– Själva segern innebär kanske att jag har mer press på mig, men jag försöker åka runt och ha roligt, det känns väldigt viktigt.

Trots att både Reine och Rebecka spenderar stora delar av sin vinter på resande fot runt om i världen för att tävla, filma och fotografera eller bara leta det djupaste pudret, så är Åre och Jämtland en bas för båda.

Mer läsning

Annons