Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extremister sprider skräck

Annons

Amerikanska flygplan syns på Iraks himmel igen. Några av dem släpper ner vatten och mat. Andra attackerar Islamiska statens (IS, tidigare ISIS) militär som sprider skräck i norra Irak. Tusentals civila har flytt till bergen och blivit omringade av IS som nu försöker svälta ut dem. Barack Obama har varnat för ett nytt folkmord och det är där i bergen som mat och vatten nu släpps ner. Vi är amerikaner. Vi agerar. Vi leder, sade Obama.

Islamiska staten är extremister som sprider sådan skräck att när de närmar sig ett område töms det direkt på människor. De kontrollerar stora vattenkraftverk och skapar rubriker när de tar över stad efter stad. IS använder internet för att visa hur personer som gör motstånd blir torterade och avrättade. Det påminner om en skräckfilm, hundratals kvinnor har blivit tillfångatagna av gruppen. Det har berättats om hur kristna tvingas konvertera, betala extra skatt, fly eller dö. Men det är alla slags oliktänkande som attackeras och många har flytt in i de kurdiska delarna. Nu är frågan om IS kan hållas borta därifrån. Hittills har de svept fram som en skogsbrand, med våld och sitt hemska rykte som vapen. Omvärlden måste reagera när död och terorr sprids såhär.

Andra länder har ett ansvar när sånt här händer. USA:s bombningar mot IS har skett med stöd av regeringen i Bagdad. Det är mycket nu. Israel och Palestina, Islamiska staten, Ryssland och Ukraina. Mycket av världspolitiken präglas av att min fiendes fiende är min vän och nya allianser uppstår. De kurdiska områdena som håller emot IS får stöd och vapen från Irak, vilket är helt nytt.

USA har sagt att de hjälper till att försvaga IS men för att få bukt med dem på riktigt måste irakierna gå samman. Storbritannien och Frankrike har redan lovat att hjälpa till och skickar tält till människorna som flytt från IS. När extremisterna är besegrade börjar den stora kampen för det alla civila vill ha: en trygg vardag. Frågan är vad omvärlden ska göra för att det ska vara möjligt. Det absolut värsta är i detta fall att inte göra någonting. Extremisterna kommer inte att plötsligt lägga ner sina vapen och sluta.

Linnea Swedenmark