Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extrautrustningen du ska undvika

Satsa på komfort och säkerhet. Strunta i inbyggd gps och tv. Så ser du till att du får betalt för extrautrustningen när du säljer bilen.

Annons

Ingen ny bil säljs utan tillval och extrautrustning. Det handlar om allt från lack och fälgar till inbyggda biosystem. Det är mycket att ta hänsyn till, men för den som vill göra en så bra affär som möjligt när bilen ska säljas som begagnad är grundregeln enkel:

Strunta i allt som inte har med säkerhet och komfort att göra.

– Konsumenter som köper begagnade bilar är prismedvetna. Generellt sett är det inte en grupp som är beredd att betala extra för blingbling eller häftiga underhållningssystem, säger Jonas Björkman, värderingsansvarig på Sveriges största sajt för bilvärdering, Bilpriser.se.

– Det är egentligen inte så konstigt. Hemelektronik sjunker snabbt i värde. Köp en ny tv i dag för 5 000 kronor och du kan inte sälja den för ens halva priset dagen efter, säger han.

– Teknik som är kopplad till själva bilen har inte alls lika korta cykler, vilket gör att värdet står sig bättre. Betalar man extra för ny säkerhetsteknik som exempelvis att bilen varnar för fotgängare eller extra krockkuddar har man mycket större chans att få igen lite av pengarna när man ska sälja.

Tumregeln är alltså att inte lägga dyra pengar på inbyggda gps:er eller så kallade underhållningssystem med avancerad stereo och video. Inte heller inbyggda tv-skärmar i stolarna är att rekommendera.

– Att få en inbyggd gps i en premiumbil kan kosta över 30 000 kronor. Samtidigt kan du köpa en vanlig gps för några tusen i en butik eller ladda ner en app för några hundra. Det säger sig självt att prismedvetna konsumenter inte kommer värdera den inbyggda gps:en särskilt högt. Dessutom är risken stor att tekniken är gammal om tre-fyra år när bilen ska säljas.

Ett annat tillval man ska se upp med är sportfälgar. Även om de är snygga innebär de att man måste köpa dyrare däck. Dessutom ökar de ofta drivmedelsförbrukningen, något som sällan uppskattas på begagnatmarknaden.

– Då är det bättre att lägga slantarna på läderklädsel eller kanske sportstolar. Det gör bilen mer lättsåld, säger Jonas Björkman.

Thomas Arnroth/TT Spektra