Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extra städning i Järpen – men ingen oro hos smittskyddsläkaren efter att coronasmittad skidåkare tävlat i Järpen

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Efter helgens ungdomscup med 380 deltagare: En skidåkare från Örebro konstaterat smittad av coronaviruset. Men smittskyddsläkaren Micael Widerström kräver inga restriktioner för länets deltagare och arrangörer.
– Just nu finns det inget skäl att göra någon annan smittspårning eftersom de här idrottarna håller sig så mycket inom sina egna respektive grupper.

Det säger Anna-Lena Högström, pressansvarig på Region JH efter torsdagens uppmärksammade fall av ett konstaterat fall av en coronasmittad skidåkare från Örebro.

Det var efter helgens ungdomstävling, Folksam cup i Järpen, som en deltagare konstaterades vara smittad av coronaviruset.

– Han hade kontrollerat sig hemma i Örebro och visade cornonamarkör, som smittskyddsdoktorerna säger, berättar Anna-Lena Högström.

Ett tiotal deltagare från Örebro hade bott tillsammans i en skolsal i Järpen och även använt samma hygienutrymmen under helgens arrangemang.

– Det var ju ett plus mitt i eländet, att det var inte uppblandat med folk från hela landet, noterar Anna-Lena Högström.

Samtliga deltagare från Örebro är nu satta i karantän på hemmaplan och det gäller även de personer som funnits i närheten av den unge mannen under resan.

Smittskyddsläkaren Micael Widerström var tidigt på torsdagen i kontakt med arrangörerna i Järpen där det konstaterades att skolsalen, där den smittade bodde, redan hade städats ordentligt.

– Men det ska även göras en extra städning av skolsalen innan skolorna börjar på måndag, säger Högström.

– Just nu finns det inget skäl att göra någon annan smittspårning eftersom de här idrottarna håller sig så mycket inom sina egna respektive grupper.

Klart är alltså att smittskyddsläkaren inte anser att det finns någon anledning till oro för de övriga 450 deltagare och funktionärer som befann sig på tävlingarna i helgen.

# Planeras restriktioner för de länsbor som tävlat eller på annat sätt deltagit i cupen?

– Nej, inte i nuläget.

– Det kommer också att köras tävlingar som vanligt nu i Bollnäs nu helgen. Men Örebrogänget är inte med då de är i karantän.

Ulf Richardsson, Järpens skidklubb, blev kontaktad av skidförbundet och Regionens smittskyddsläkare på torsdag förmiddag om den uppkomna situationen.

Han berättar att redan då var smittskyddshanteringen i full gång.

– Skidförbundet hade redan pratat med smittskyddet och det blev inte så stor apparat av detta. Jag fick på en gång all information och fakta som jag behövde, säger han till LT.

– Den smittade lämnade ju Järpen på måndagen och visade symptom på onsdagen. För skolans räkning är det ju sju dygn emellan han åkte hem till att skolan ska användas igen och han påvisade heller ingen symptom när han var på tävlingarna. Och rektorn är lugn kring de besked vi har fått.

Och han tror inte att det finns någon anledning alls att känna någon oro.

Klart är att det är tämligen få av länsborna som hittills som har testats för coronasmitta. Lägesrapporten på fredagen var totalt 24 personer enligt regionens statistik, ingen av dessa har varit smittade.

– Det är personer som har varit på de här riskorterna och som har uppvisat någon form av förkylningssymtom när de kommit hem, säger Anna-Lena Högström.