Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extra pengar till vuxenutbildning gav många studerande

Vuxenutbildningen i Östersunds kommun kostar över 50 miljoner kronor per år och drygt 2000 elever pluggar allt från enstaka ämnen till hela kurser.

- Ifjol hade vi ont om pengar och fick tacka nej till många, säger chefen för Lärcentrum, Kurt Johansson.

Finanskrisen satte sina spår i det kommunala vuxenutbildningssystemet förra året. Lärcentrum, den kommunala avdelning som ansvarar för vuxenutbildningen i Östersund, hade en budget på 35 miljoner kronor för att finansiera vuxenutbildningarna. Men det räckte inte på långa vägar.

- Vi fick säga nej till ansökningar så det bara visslade om det, säger Kurt Johansson.

- Och visst var det krisen som hade stor del i att fler sökte utbildningar.

Men i dag finns pengarna. Det handlar om 50 miljoner kronor plus ytterligare 10 miljoner i statsbidrag för yrkesutbildningar.

- De pengarna var inte avsedda som en lågkonjunkturåtgärd utan en högkonjunkturåtgärd för att få fram utbildad arbetskraft, men mitt i alltihop kom krisen.

Just nu (läs: i går) finns lite drygt 700 personer inskrivna i Lärcentrums sommarutbildningar och Lider Hermods håller i en stor del av dem.

Kurt Johansson påpekar dock att juni och juli är väldigt lågintensiva utbildningsmånader men att det framåt senhösten kommer att finnas upp mot 2000 elever inskrivna.

Även gymnasieförbundet håller sommarutbildningar för komplettering av betyg även om de är i en betydligt mindre omfattning och dessutom enbart vikta för elever i ettan och tvåan.

- Väldigt få gymnasieelever läser upp sina betyg under sommaren. Vi kan hantera prövningar om man vill tenta om vissa ämnen, men om du lämnar gymnasiet så blir det vuxenutbildning man får vända sig till, säger Mikael Cederberg, chef för gymnasieförbundet.

Sommarstudenter på grundskolenivå är inte heller direkt omfattande i Östersund. Barn- och utbildningsförvaltningen hade sökt 51 platser för högstadieelever som ville förkovra sig mer i kärnämnena svenska, engelska och matematik i år.

- Där sticker framförallt ett ämne ut och det är matematik. De allra flesta som går sommarskola läser upp så att de kan få ett G i matte. Det var många som gjorde det i år. Då blir de också behöriga till ett nationellt program, annars blir de inskrivna på individuella programmet och det är förstås en stor fråga för dem, säger Mikael Cederberg.