Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extra långa handläggningstider för bygglov

Belastningen är hög på miljö- och byggenheten hos Bergs kommun. Därför är handläggningstiderna på bygglovsansökningar extra långa.

– Det är absolut inte optimalt, säger Cilla Gauffin, miljö- och byggchef.

Sedan några veckor har miljö- och byggenheten valt att stänga av telefonerna hos bygglovsinspektörerna för att frigöra tid för handläggning. Anledningen till att handläggningstiderna är längre är att en del ärenden från förra året släpade.

– Det jobbade vi med under våren. Samtidigt kom alla ansökningar för i år och vi har haft en del sjukskrivningar. Nu håller vi på att få ordning, under hösten kommer vi jobba ikapp, säger Cilla Gauffin.

Enligt Cilla Gauffin avhandlas de flesta bygglovsansökningar inom de tio veckor som lagen säger att det max får ta – men att en del ärenden har blivit liggande.

– Det är mycket från förra året och det är absolut inte optimalt. Vi jobbar för att få runt alla ärenden.

Någon större byggboom i Bergs kommun handlar det inte om.

– Det har legat ganska jämnt. Jag har kollat statistik från 2010 och det har legat ganska jämnt varje år. 2011 fick vi in exceptionellt många ansökningar. Det var många som slängde in en ansökan för att man ville hamna på den gamla lagstiftningen. Vi fick säkert in 40 ansökningar bara i april 2011. Det var för att folk ville hamna på den gamla lagstiftningen och den gamla taxan, men kanske bygga 2012 eller 2013. Det är inte vi som har hindrat dem att bygga.

När det gäller beslut om bygglov har miljö- och byggenheten i Bergs kommun fattat fler beslut under första halvåret 2013 än samma tidsperiod 2012 och 2011.