Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extra bilbälteskoll nästa vecka

Bilister i mindre kommuner slarvar mest med att använda bilbälte.

I hela landet är bilbältesanvändningen 96 procent och i tätort 90 procent. Lägst är den i mindre kommuner, ner till 60 procent.

Med 99-procentig bilbältesanvändning skulle 40 liv per år kunna sparas, uppger Trafikverket. Därför gör man gemensam sak med NTF och Polisen den 13-19 september. Det blir poliskontroller som speciellt följer upp bilbältesanvändningen och dialog med bilister i NTF:s regi. Fokus kommer att ligga på mindre kommuner.

- Bilbältesanvändningen måste öka. Varje län ska utifrån sin analys arbeta för så hög bilbältesanvändning som möjligt, säger Tomas Andersson, trafikansvarig vid Rikspolisstyrelsen.

Förutom risken att skadas eller dödas kan det bli böter för den som ertappas utan bilbälte. I personbil, buss eller lastbil där bilbälte finns är bötesbeloppet 1 500 kronor. Ännu strängare ser lagen på när barn under 15 år färdas obältade. Då blir böterna 2 500 kronor för bil- buss- eller lastbilsföraren, vars ansvar det är att bälte används.

Barn som är kortare än 135 centimeter ska dessutom färdas i vad som är lämpligt efter ålder och storlek, babyskydd, barnbilstol eller bältesstol/kudde.

Uppgifterna om bilbältesanvändning har tagits fram av Väg och Transportforskningsinstitutet och NTF.