Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extern utredning: Centralpalatset bör rivas

Centralpalatset är helt mögel- och rötskadas och bör rivas. Det visar en extern utredning som Göteborgs universitet har gjort.

Problemet kvarstår dock fortfarande: detaljplanen medger ingen rivning av fastigheten.

Det är orimligt att försöka ge sig på en renovering av det anrika Centralpalatset i centrala Östersund som eldhärjades i januari i år.

Den slutsatsen drar Göteborgs universitet.

Experten har nagelfarit den skriftliga dokumentation som gjorts om branden och vilka åtgärder som vidtagits under och efter branden och kommit fram till att fastigheten är för skadad för att den ska kunna renoveras. En anledning är kopplingen mellan de stora mängder vatten som använts vid branden och den torkningsmetod som sedan användes – en öppen torkningslösning: ”Slutsatsen här är därför att den föreslagna torkmetoden är orimlig och att det föreslagna alternativet 1 aldrig kan vara ett realistiskt alternativ efter brandsläckning med vatten”.

Alternativ 1 är att rädda fastigheten så mycket det går och egentligen endast byta ut taket.

”Mot bakgrund av det beslut som togs direkt efter branden är även min slutsats att endast alternativet med nybyggnad återstår”.

Problemet är dock, som LT berättade i början av november, att detaljplanen inte medger rivning av Centralpalatset. Nästa vecka tas frågan upp på miljö- och samhällsnämndens sammanträde.