Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expressiva uttryck och politiska budskap

Julutställningar har inletts på Ahlbergshallen och Galleri S. Tullgatan 6 uppmärksammar seriekonsten och separatutställningar med måleri har påbörjats av Bertil Åhréus på Mono galleri & espressobar samt Ingemar Huss på Urbn Arts.

Sedan en tid har illustratören Helene Gedda och filmaren Clara Bodén en butik och utställningslokal ihop. Här har ordnats utställningar med design och visning av filmer på särskilda teman. Nu har de lyft fram serietecknare de gillar och här kan besökaren slå sig ner i en soffa eller gå runt och botanisera bland grafik, böcker och fanzines. Flera tecknare är knutna till tidningen Galago och mest utrymme får Hanna Gustavsson, Lisen Haglund och Joanna Hellgren. De två förstnämnda har liksom många andra på utställningen tydliga feministiska och politiska budskap, medan Hellgrens serier är mer vardagsnära men spinner ut i fantastiska berättelser. Visas fram till 21 december.

Urbn Arts

Ingemar Huss berättar att han inspirerats av sin morbror Sören Karlsson från Bispgården i sitt skapande. Karlsson förutspåddes runt 1970 en lysande framtid med sitt expressiva måleri. Även Huss har en expressivitet men målar surrealistiskt i sina skickligt utförda verk i tusch och akryl. De flesta målningar är från slutet av 1980-talet och början av 1990-talet, den senaste från 2001. Intressanta tidsdokument. Här tycks exempelvis finnas postmoderna inslag i en målning från 1986, med fragment och blandning av motiv från olika epoker. En målning från februari 1989 verkar förutspå Berlin-murens fall. Förhoppningsvis leder utställningen till en nytändning för Huss konstnärskap.

Ahlbergshallen

På vernissagen fyllde Gunnel Lundholm salarna med sin fiolmusik, och i sin bildkonst återger hon möten med andra musiker. Anniki Andersson däremot har på ett tankeväckande vis fördjupat sig i tecknens värld. För Staffan Schönberg tycks omgivningarna i Hackås ha inspirerat till bilder i välkomponerade färger där summariskt återgivna figurer får agera ombud för betraktarens förundran inför naturen. Mest anmärkningsvärt är Karl-Otto Myrstads återfall till realismen efter flera år i surrealismens tjänst. Det sker med stora serigrafier som avbildar trähus i en turkisk stad. Visas fram till 5 januari.

Mono galleri & espressobar

Röda himlar som ger associationer till Primus Mortimer Petterssons måleri. Bertil Åhréus gillar att experimentera med färgeffekterna och vänder gärna på invanda mönster i användandet av varma och kalla färger. Efter utbildning på Konstfack har han ägnat sig åt konst vid sidan av läraryrket. Nu visar han fram till 12 januari målningar med motiv från havet och fjällen. Det är målningar med särskilt utarbetade vattenflöden, inre visioner som utmanar naturlagarna i färgåtergivning och lavaliknande glöd.

Galleri S

Återseenden men även en del nytt visas i en samlingsutställning med 15 konstnärer från de senaste två åren på galleriet. Här visas bland annat ett par målningar av Maria Olsson som inte varit med förut, där människogestalterna tycks ha kastat av sig sin aura av mystik och nostalgi. Sin mystik har däremot Pär Johansons symbolladdade objekt Sfinx bevarat. Detta till synes stillastående monument i miniatyr har motsägelsefullt fått överdimensionerade hjul och ett föga respektingivande lejon på toppen. Lyfter man på locket blir spänningen högre. Visas fram till 21 december.