Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experternas svar om Hitlers tungvatten i länet: "Inte alls otänkbart"

LT har konfronterat en rad forskare och institutioner med de centrala uppgifterna i Sundholms bok (om planerna på en svensk atombomb, svensk tillverkning och export av tungt vatten till Tyskland).

På Försvarets Forskningsinstitut gick detta runt till Katarina Wilhelmsen som är forskningschef vid Institutionen för Kärnvapenfrågor och detektion och till andra forskare, som genom pressansvarig svarade att de inte kände till något om detta. Andra har svarat mer utförligt.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet och författare till boken "Svenska förintelsevapen" (2003):

– Jag måste se vad Sundholm skriver men jag tycker spontant det verkar konstigt eftersom det inte fanns några tankar alls kring svenska kärnvapen under kriget. Tungt vatten hade dock andra strategiska användningsområden och att det kan ha exporterats till Tyskland är inte alls otänkbart.

Läs även: Kampen om tungvattnet: När Hitlers tungvatten lastades i Gällö

Bo Berg, 1:e arkivarie, Krigsarkivet:

– Det är intressanta uppgifter, men jag har personligen aldrig hört talats om någon svensk militär kärnvapenforskning före 1945, inte heller mina kollegor.

Nils Bruzelius, universitetsadjunkt vid Militärvetenskapliga institutionen, Försvarshögskolan:

– Sakuppgifterna om små mängder tungt vatten från Ljungaverk är förmodligen korrekta, men det rör sig om små mängder, mindre än ett kilo. Med denna mängd kan man studera vätskans egenskaper i ett laboratorium, för att i en reaktor producera vapenplutonium krävs tonvis med tungt vatten. Även om de avgörande och banbrytande upptäckterna rörande kärnklyvning faktiskt gjordes i Sverige, Kungälv närmare bestämt, julen 1938, visste man i Sverige ingenting om kärnvapen förrän det andra världskriget tog slut.

Gunnar Hult, chef för Militärvetenskapliga institutionen vid Försvarshögskolan och professor vid dess Militärtekniska avdelning:

– Vare sig jag eller mina kollegor (militärhistoriker) har hört talas om detta, och vi ställer oss tveksamma. Att det tunga vattnet skulle ha fraktats med ett transiteringståg till Tyskland hösten 1944 är osannolikt, transiteringstrafiken upphörde i augusti 1943...

Fredrik Lundberg, författare som arbetar på en bok om det svenska atombombsprogrammet:

– En sak som jag definitivt inte tror på är att det fanns ett svenskt atombombsprogram före Hiroshima. Det kunde det ha gjort, för det fanns bra forskare, en fin accelerator, kända urantillgångar med mera, men icke. Om Sverige exporterade tungt vatten till Tyskland var det otroligt fult gjort. Att Tyskland inte kommit så långt med sitt program blev ju inte känt innan krigsslutet, och knappt då."

Klas Åmark, professor i historia vid Stockholms universitet och författare till boken "Att bo granne med ondskan. Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen" (2011):

– Det här kan jag inget om, intressant om det är sant.