Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experterna spår dåligt lingonår

SLU:s årliga lingonprognos visar på ett sämre bärår än vanligt. Experterna kallar till och med lingontillgången för "mycket dålig".

Prognoserna över årets lingontillgång i landet baseras på hur mycket lingon det beräknas att finnas per kvadratkilometer jämfört ett genomsnittligt lingonår.

Och utsikterna för 2014 är ingen rolig läsning för den som gillar massor av lättplockade bär.

"Årets prognos pekar på en relativt sett mycket dålig tillgång på lingon i Norrland", skriver SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i ett pressmeddelande.

Markerna beräknas innehålla endast hälften så mycket lingon som under ett vanligt år och orsakerna kan vara många.

"Mängden bär i skogarna påverkas av vädret och andra händelser under ett helt år, från det att blomanlagen bildas på sommaren tills de mognar nästa sommar. Därför är det svårt att avgöra vilka vädersituationer eller andra händelser som leder till sådan här missväxt", enligt Ola Langvall, som ansvarar för bärobservationerna vid SLU:s skogliga försöksparker.