Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expertens fem jämtländska favoriter

Den första söndagen i september anordnas varje år Svampen dag. Arrangemanget är ett nordiskt projekt med syfte att sprida intresset för och öka kunskaperna om svampar.

Östersunds mykologiska förening arrangerade med anledning av Svampens dag en svamputställning på Jamtli. Där kunde över hundra arter svampar beskådas och allmänheten uppmanades att ta med egna svampar för att få råd eller hjälp med artbestämning. Svampkonsulent Britt-Marie Häggblom var en av de som fanns på plats. LT bad henne att berätta lite mer om fem jämtländska favoritsvampar.

Bild 1
Blek taggsvamp.

Är ingen så kallad kryddsvamp men ger mycket mat och är lätt att rensa. En bra svamp att använda i många sammanhang. Tillsammans med andra svampar eller steka och äta enskilt. Lätt att känna igen på de vitaktiga sköra taggar som täcker hattens undersida. Blek taggsvamp växer ofta i stora grupper eller på rad i mossig bland- och barrskog. Andra kännetecken är att taggarna ofta växer en bit ned på foten och att svampen har en aningen skarp smak men behaglig doft. Taggsvampen kan inte förväxlas med några giftiga svampar. Rödgul och vit taggsvamp samt fårticka kan påminna om den bleka taggsvampen men ingen av dem är som sagt giftig. Taggsvampen anses vara lite mindre lämplig att torka då den kan få en lätt besk smak.

Bild 2

Karljohanssvamp

Nötaktig smak och otroligt god. Kan användas på många sätt i matlagning. Till exempel bara skiva tunt och steka eller panera och tillaga i ugnen. Förekommer lite ojämnt, en del brukar säga att det är karljohan-år vart tredje år. I år verkar det finnas en hel del enligt svampkonsulenten. Karljohanssvamp benämns ibland bara som karljohan och är även det samma som stensopp. Den förekommer allmänt i såväl barr- och lövskog över hela Skandinavien. Ett tips för att hitta karljohan kan vara att leta lite extra där det växer röd flugsvamp. Karljohanssvamp har en ljus- eller mörkbrun, lätt välvd hatt med en knubbig fot täckt av ett vitt så kallat ådernät. Kan förväxlas bland annat med gallsopp som är oätlig på grund av sin mycket bittra smak.

Bild 3

Fårticka

En lättrensad och sällan angripen svamp som går bra att använda i matlagning. Ingen kryddsvamp men användbar som blandsvamp eller i speciella maträtter. Har ett bra tuggmotstånd och går även att mala ner i köttfärs till exempelvis köttbullar. Fårtickan är lätt att känna igen på sin form och det vita rörlagret som sitter hårt fastvuxet i köttet på hattens undersida. Finns över hela landet, utom allra längst i norr och söder, ofta i stora mängder. Trivs bra i mossig barrskog och hittas mest i augusti och september. Fårtickan används ibland som falsk tryffel i leverpastej eftersom den lätt kan färgas svart. Den kan förväxlas med tre andra tickor, två ätliga men även med den oätliga ängstickan som har en annan färg och ofta en så kallad zonerad hattöversida.

Bild 4

Rödgul trumpetsvamp

En god så kallad kryddsvamp. Går förstås att tillaga på olika sätt men smaken kan framhävas genom att först torka svampen och vid tillagning doppa den kvickt i het matolja. Lägg sedan svampen på ett papper för att rinna av och strö på salt. Godare snacks får man leta efter. Rödgul trumpetsvamp trivs bra runt myrmarker och kan ofta gömma sig i det höga gräset. Känns igen på sin tunna hatt och på den varmt gula färgtonen på foten och undersidan av hatten. Smaken är mild och lukten fruktig. Förväxlas inte sällan med trattkantarell som har en liknande form men tydligare åsar under hatten och en annan färg. Den rödgula trumpetsvampens åsar liknar mer rynkor. Kan också förväxlas med slemmurkling som varken har rynkor eller åsar.

Bild 5

Fjällig bläcksvamp

En favorit att steka eller stuva. Bör ätas eller frysas in direkt efter att den har plockats. Hatten kan skivas och stekas eller friteras medan foten kan kokas i lätt saltat vatten och sedan ätas ungefär som sparris eftersom den har en likartad trådighet. Fjällig bläcksvamp trivs bra på välgödda gräsmattor, inte sällan mitt i tätortsbebyggelse. Svampen har dock en relativt kort livslängd. Den fina fruktkroppen växer snabbt upp för att bara någon dag senare ändra färg, krokna och bli oätlig. Innehåller relativt mycket vatten och det krävs ganska många svampar för att göra en smörgås. Kan förväxlas med den grå bläcksvampen som orsakar förgiftning tillsammans med alkohol, detta eftersom den innehåller ett ämne, coprin, som hämmar nedbrytningen av alkohol i kroppen.