Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exklusiv teknik och Rawald ska återupprätta sprinthedern

/
  • Ola peppade Erik Andersson som råstakade sig igenom ett träningspass på ett av Vintersportcentrums två rullband.   Foto: Denny Calvo
  • Ola Rawald framför den alltid lika avslöjande datorn. I famnen håller han skidstavarna som är försedda med så kallad kraftgivare som via diagram på datorskärmen visar när skidåkarna får ut mest kraft av sina stavtag.
  • Exklusiva sulor som med hjälp av datorn berättar när åkarna står helt rätt i skon och därmed får ut maximal kraft och teknik genom sina fötter.
  • Varken lösgodis eller snacks. I stället handlar det om specialtrugor till stav-arna som man använder när man ska plåga sig genom ett pass på rullbandet.

Ola Rawald är tillbaka. Där han hör hemma.
– Alltid buskul att jobba med de bästa åkarna. Och vi har sådana möjligheter, säger han om det svenska längdlandslaget i sprint.

Annons
Att han var en av huvudmännen bakom det svenska sprintundret som kulminerade med guldregnet under OS i Turin 2006 är glasklart. När han nu åter är en i ledarleken runt det svenska längdlandslaget så har han på nytt som uppgift att sätta snurr på svenska sprintåkare, både på herr och damsidan.
Fjolåret dominerades i det stora hela av "röda armén", även om vår egen Emil Jönsson slog in en hälsosam kil i det norska blocket när han slutade som totaltvåa i sprintcupen.
Men nu är det meningen att den lite stukade kronan ska rätas upp ännu mer och Rawalds skyddslingar anfalla på bred front igen.
– Jag är optimist. Emil tar täten bland herrarna och jag tror absolut att han kommer att vara en av dem som fightas om totalsegern i sprintcupen. Alla andra skuggar och kommer garanterat att vara glädjeämnen under säsongen.
– Britta Norgren och Ida Ingemarsdotter har båda tagit kliv framåt, något som definitivt kan innebära pallplaceringar. Sen måste man bara räkna med Charlotte när det står skate på programmet. Den tjejen har en makalös vinnarskalle, myser han.
Det ser helt enkelt riktigt bra ut om man ska tro den 39-årige härjedalingen. Vintersportcentrum och den kvalificerade utrustningen och hjälpmedlen som finns där är ytterligare ett blågult ess i rockärmen. Utvecklingen har pekat brant uppåt under de fem, sex senaste åren. Inte minst när det gäller tekniken att göra skidåkarna ännu mer medvetna om hur de på bästa sätt ska kunna krama ur vartenda uns av kraft och teknik ur sina kroppar.
– Videokameran var revolution när den kom på 90-talet. Nu är vi en bra bit in i dataåldern och kan använda rullband, kraftgivare i stavar och skor och GPS för att hitta varje åkares ultimata åkprofil. Det innebär oanade resurser och jag tror faktiskt att vi har en del saker som vi är ganska ensamma om.
Hur ska de svenska sprintåkarna komma in i matchen igen?
– Först och främst genom att göra hemläxan. Sen tror jag att det är oerhört viktigt att vi hittar tillbaka till lagkänslan där alla hjälper varandra på läger och under träning och tävling. Lagkänslan stärker individen ytterligare och jag vet att det är flera i laget som vill jobba på det viset.
Till sist. En liten undran.
Om du själv fick starta om din karriär i dag vad skulle du välja. Sprint eller traditionellt?
– Helt klart sprint, och jag tror att jag skulle lyckas bra eftersom jag är ganska snabb. Klassisk sprint skulle nog passa allra bäst, klurar Rawald.
Tror jag det. Han har ju järnkoll på tekniken.

Mer läsning

Annons