Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exit kung Carl Gustaf

På fem år har stödet för monarkin sjunkit med 10 procent, enligt en färsk opinionsmätning. I dag ställer sig 70 procent av svenskarna bakom vår nuvarande statsform.

Hela 70 procent, bör man väl tillägga. Stödet för kungahuset är alltjämt starkt.

Kanske är det en generationsfråga, att det bland äldre finns en mer välvillig inställning gentemot monarkin medan yngre uppfattar familjen Bernadotte mer som ett tidstypiskt mediefenomen: kungahuset som vilka kändisar som helst. Prinsessan Madeleine gör slut med sin otrogne kille och kvällspressen slår frivolter; prins Carl Philip rattar sin Porsche på racerbanan, i depån väntar hans flickvän som varit med i en dokusåpa och vad säger egentligen drottningen om det?

Klart är att den mystik och upphöjdhet som tidigare kringgärdat kungligheterna gradvis har urholkats. Delvis lär det bero på den mediala bevakningen som blivit allt mer närgången. Privata sidor av kungligheternas leverne sopas inte under mattan utan pryder morgondagens löpsedlar, även sådant som kan uppfattas som komprometterande.

För att värna sitt existensberättigande är det samtidigt nödvändigt att kungligheterna följer jämna steg med utvecklingen. Det går inte att låsa in sig på slottet och stoppa tiden.

Vi kommer att få leva länge till med monarkin och därför är det förstås angeläget att vi har ett kungahus som – så långt det nu är möjligt – är just i takt med tiden.

I den senaste opinionsmätningen uppgav 31 procent att de tycker att kungen borde lämna över tronen till Victoria. Att den konservative Carl Gustaf skulle abdikera är inte särskilt troligt. Möjligen att kungen har lättare att acceptera en förtida pension – nu när Victoria har en man vid sin sida!