Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exit Afghanistan

Annons

Greker, mongoler, britter, ryssar, amerikaner – många är de stormakter som har försökt lägga Afghanistan under sig. Alla har mer eller mindre misslyckats, inklusive den Nato-ledda koalition som efter mer än tio år förbereder sig för det slutgiltiga tillbakadragandet. När Isaf-styrkorna lämnar nästa år är det ingen som kommer att tala om att man har "segrat", att kriget är "vunnet". Afghanistan är fortfarande ett våldshärjat, korrupt och extremt splittrat land, med en ekonomi uppbyggd kring den omfattande narkotikaproduktionen. Visst finns det ljuspunkter, viktigast är störtandet av talibanregimen och att man kan skönja konturerna av en statsbildning.

Men talibanerna är inte nedkämpade, utan i allra högsta grad närvarande. Ja, så till den grad att den afghanska regeringen insett att den enda vägen till en hållbar fred är via förhandlingar. Efter över ett decennium av blodiga strider och tiotusentals döda, är alltså slutsatsen: fördjupad dialog. Resultatet borde stämma till eftertanke. Krig är ett trubbigt instrument för att uppnå varaktig förändring. Krig är också lätt att starta, men desto svårare att avsluta på ett bra sätt. För vad händer när Isaf lämnat Afghanistan? Kommer landet att falla in i en sekteristisk våldsspiral?

Från en svensk synpunkt kan det te sig motbjudande att hålla fredssamtal med den islamistiska talibanrörelsen, ökänd för sin vidriga kvinnosyn. Kriget i Afghanistan har ju till och med lämnat avtryck i det svenska språket, "taliban" är ett epitet som används lite till mans för att karaktärisera en strängt bakåtsträvande person. Men för att få ett riktigt slut på kriget måste man förhandla, även om det innebär att kompromissa med medeltida mörkermän.

Vad gäller Sveriges roll i Afghanistan är nu regeringen överens med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att kraftigt skala ner insatsen, efter nästa sommar kommer omkring 50 personer att vara kvar i landet, jämfört med dagens 350. De kvarvarande svenskarna ska i huvudsak syssla med utbildning.

Utrikesminister Carl Bildt säger att han därefter vill se en oberoende utvärdering av den svenska insatsen. Det vill vi också. Mycket talar för att Sverige kunde ha valt en annan, mindre militär men mer effektiv, inriktning i Afghanistan.