Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ewert fängslade publiken

Det är inte så ofta vår president Ewert Ljusberg besöker sitt revir, men den här veckan har det hänt. ”Ja, jag har 12 framträdanden under sex dagar”, berättar en synnerligen upprymd och språksam vissångare och berättare.

Annons

För det är egentligen det här som är hans yrkesroll. Har pågått långt före året 1989 då han uppsteg på presidentscenen. Då som republikens tredje i ordningen sedan starten 1963. Ewert är en puräkta härjedaling. Har en livslång bana inom vis- och berättarkonstens område. Många musikkaféer och äldreboenden är föremål för hans turné den här gången. Förutom Brunflo i onsdags, i en till bredden fylld lokal, har framträdanden gjorts bland annat i Kallbygden samt utanför länsgränsen, som Storfinnforsen.

Han bjuder på sig själv med sin härliga basstämma till eget gitarrackompanjemang. Fängslade Brunflopubliken med råge med sin klassiska berättarkonst på dialekt, om olika episoder som han varit med om. Glada leenden och skratt från många ur publiken kunde man både se och höra. Ewert är en ”naturprodukt” som jag tror alla gillar. Enkel i sin framtoning med en stor portion humor och lite skrönor. Han har också genom åren givet ut ett antal skivor och tillhör sedan många år YTF (Yrkestrubadurernas förening). Hans ”husgud” är Fred Åkerström.

Kvällen i övrigt var väl upplagd med eldsjälen Johnny Wiktorsson i spetsen. Både som kapellmästare i gruppen Reträttmäns mé Sara Holmlund, samt den person som tog initiativet till att Ewert skulle få sin turnérunda i sin republik och träffa sina undersåtar.

Reträttmäns är en välspelande kvartett och förstärkningen med musikgeniet Sara är ett lyft för den glada musikstil som gruppen representerar. Saras solosångsframträdande på Johnnys keyboard berörde så till den grad att mina ögon tårades. Ett bevis om något.

Martin från Studieförbundet Vuxenskolan tackade president Ewert för en mycket lyckad musikafton med en bokgåva. För övrigt inramades musikkaféet naturligtvis med gott kaffe och en massa goda kakor och bullar. Timmarna bara flöt på och plötsligt var klockan 22 innan den svängiga avrundningen var ett faktum.

Åke Bengtzon

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel