Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Samuelsson: Hjälpen för inkontinens kan finnas via nätet

/
  • Flera studier ingår i inkontinensprojektet som ska pågå till 2012. Det är sju personer inblandade, en blandning av läkare, psykologer, uroterapeut och sjukgymnast, varav fem forskare. Eva Samuelsson är en av dem. – Inkontinens är ett mycket vanligt problem, men det är få som söker hjälp, säger hon.
  • Eva Samuelsson har ett halvtidslektorat vid Umeå universitet där hon undervisar vissa terminer i allmänmedicin. – Det är roligt att ha med sig en ung student i arbetet, man kanske skärper till sig lite, säger hon.

Det är de stora folkhälsoproblemen som Eva Samuelsson tycker är intressant att veta mer om. Därför forskar hon kring bekymmer som väldigt många människor har, exempelvis inkontinens.

Annons

Eva Samuelsson är docent i allmänmedicin och har jobbat som distriktsläkare i Krokom i 16 år. Just nu är hon tjänstledig därifrån eftersom hon förutom sin forskning arbetar som projektledare för den planerade regionaliserade läkarutbildningen.

Landstinget ska kunna ta emot tio läkarstudenter från och med deras sjätte termin vid läkarutbildningen i Umeå. De kommer då vårterminen 2011, år 2013 ska det finnas 60 läkarstudenter i länet.

Eva Samuelson har skrivit en doktorsavhandling som handlar om urininkontinens bland kvinnor, där hon har följt 500 kvinnor i Östersund under en femårsperiod.

Varför intresserade du dig för just inkontinens?

– Det började med att jag jobbade som distriktsläkare och stötte på en del kvinnor med det här problemet, säger hon. Då jobbade jag ihop med två distriktssköterskor som var väldigt intresserade och allt började med att vi gjorde ett projekt ihop.

– Inkontinens är ett mycket vanligt problem, men det är få som söker hjälp. En tredjedel av alla kvinnor har någon typ av läckage, men en del har inte så stora besvär av det. Man kan säga att det är ett litet problem för många som ser det som normalt. Sedan är det ett väldigt stort problem för färre.

– Det är viktigt att vi inom sjukvården hjälper dem som vill ha behandling och inte försjukligar dem som inte vill ha någon hjälp.

Är det bara kvinnor som har bekymmer?

– Män har också bekymmer, men det är tre gånger vanligare hos kvinnor. De har kortare urinrör och det händer också saker i samband med graviditeter som gör att det blir svårare att hålla tätt. Problemen ökar med ålder, hur många barn de har fött, med fetma, rökning och vissa sjukdomar som astma eller neurologiska sjukdomar.

Eva Samuelsson har funderat på hur man skulle kunna erbjuda hjälp till så många som möjligt på ett enklare sätt. Hon samarbetar med Göran Umefjord, distriktsläkare i Härnösand.

– Han har skrivit en avhandling om att fråga doktorn via nätet. Det verkar också vara lättare att ställa frågor om pinsamma åkommor den vägen. På nätet kan man vara mer anonym.

Det är här KBT, kognitiv beteendeterapi, kommer in.

– En del kvinnor undviker att göra saker för att de är rädda för att läcka, de kanske har negativa tankar om sig själv, att de inte känner sig fräscha och är rädda för att det ska lukta urin. De kanske rent av skäms.

– Vi ska undersöka om ett behandlingsprogram där man har möjlighet att välja KBT parallellt med den vanliga behandlingen har effekt. Vi samarbetar med två psykologer som studerat effekten av KBT via internet vid bland annat ångest, depression och tinnitus.

– Vid vissa former av inkontinens med trängningar och täta toalettbesök kan det bli en ond cirkel med konsekvenser. Där gäller det att träna blåsan, förändra tankar och beteende.

– Den vanligaste formen av inkontinens hos kvinnor är ansträngningsinkontinens. Det läcker när de hoppar, hostar och nyser. Då hjälper det oftast med bäckenbottenträning, så kallade knipövningar, för att stärka muskulaturen, säger Eva Samuelsson vidare. Ett träningsprogram för detta är en del i det program som vi nu konstruerar.

Har kvinnorna fått mer hjälp och blivit mer förstådda sedan du skrev din avhandling?

– Det är i varje fall mindre tabubelagt. Inkontinens är ingen sjukdom som man dör av, så det prioriteras bort när det är smått om resurser. Kunskapen om problemet har ökat, nya behandlingsmöjligheter har tillkommit och hjälpmedlen har utvecklats.

– Vi vet också att vi med enkla metoder kan hjälpa två tredjedelar av alla kvinnor som har besvär. Om man har ansträngningsinkontinens, kan en operation också hjälpa, om det inte räcker med enkla åtgärder som rådgivning, information eller bäckenbottenträning.

Det är just ansträngningsinkontinens som de ska titta på i den första studien som börjar till hösten, där det handlar om att erbjuda hjälp via internet. Kvinnor mellan 18 och 70 år erbjuds ett behandlingsprogram via nätet under tre månader. I studien ska de jämföra effekten av programmet med en vanlig behandling i form av en broschyr med träningsprogram och råd. Flera studier ingår och ska pågå till 2012.

Eva Samuelsson menar att forskning är speciellt viktig inom sjukvården, eftersom hela sjukvården bygger på kunskap hos dem som arbetar där.

– Klinisk forskning gör att vi hela tiden håller oss i framkant och det stimulerar till kritiskt tänkande, att man hela tiden ifrågasätter en massa gamla behandlingsmetoder.

Eva Samuelsson har även forskat kring risken för blodpropp hos unga kvinnor under graviditet och i samband med p-pilleranvändning. Resultaten kunde användas i arbetet med att tas fram nya rekommendationer från Läkemedelsverket för förskrivningar av p-piller.

Annons