Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eva Lindströms barn får vara individer

I år är det sjunde gången Eva Lindström blir nominerad till Augustpriset. Utan att jag läst alla nominerade böcker hoppas jag att just hon får priset för bilderboken Jag tycker inte om vatten.

Eva Lindström är min absoluta favorit. Det är något med hennes bilder som suger och drar. Jag blir inte klok på dem och älskar dem, kanske just därför. Hennes figurer är inte i första hand "barn" utan väldigt individuella och intressanta människor. Alla människor är väl speciella och Eva Lindström öppnar mina ögon för en sådan sanning.

Alf står på stranden och ser skeptisk och avvisande ut. Han presenterar sig korthugget med namn och manifest. Han gillar inte vatten. Eva Lindström målar sommardagarna med gänget och vatten är allestädes närvarande, turkosblått i plaskdammen, mörkt och hotfullt i älven, iskallt i diket.

Alf förhåller sig kallsinnig, han läser serier och är hemma när grodynglen ska sjösättas. Men ingen vuxen eller kompis försöker ändra på honom. Han får vara den han är.

Alf tänker på hur mycket bättre det var i vintras. Men nu är det sommar och alla som tycker om vatten räcker upp en hand.

På sista bilden har Alf pumpat upp sin badmadrass. Han ligger där så självklar i mössa och stövlar och kollar på sin barkbåt. Han är så himla glad att han inte är en groda. Så himla glad att han inte måste bada.