Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eva ligger bakom museimysteriet

Den skolklass med dockor som suttit still i bänkarna i ett och ett halvt decennium förbryllade. Nu får gåtan sin lösning.

Eva Hemmingsson, som vid den tiden bodde i Gärdsta, säger att tanken omkring dockskolklassen började när hon och hennes väninna Inga Pålsson hittade några gamla skolbänkar på olika ställen i byn.

– Vi tänkte direkt att bänkarna borde kunna användas till något och så kom idén med att göra en utställning i det gamla missionshuset som Marby hembygdsförening fått av missionsförbundet.

Eva och Inga började att samla in gammalt skolmaterial, bland annat från skolan i Gärdsta, som just hade lagts ner.

– Vi fick planscher och skolböcker och allt annat som hör skolan till, berättar Eva Hemmingsson. Själva dockorna kommer från kulturarvet i Falun och vi behövde bara sätta på dem tidstypiska kläder som jag själv sydde upp.

I två år höll Eva och Inga på innan utställningen blev helt klar, men efteråt så hamnade installationen i glömska.

– Det är nog inte många som sett den vilket jag tycker är synd med tanke på allt jobb vi lade ner, säger Eva Hemmingsson.

Från vilken tidsepok är skolklassen?

– Vissa saker är från 1920-talet, men det finns också annat som är från 1940-talet, som pojkarnas skjortor exempelvis.

Nu ska styrelsen i Marby hembygdsförening se till att det gamla missionshuset kommer att användas mer i framtiden, då kommer det att finnas större chanser för allmänheten att få se den bortglömda skolklassen.