Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eva Jonsson får äntligen måla klart

Det var 30 år sedan Eva Jonsson från Blåmyran i Kall ställde ut sist. Nu har hon visat sina tavlor på Kulturhuset i Järpen där de gjort starkt intryck på många besökare.

Annons

Eva Jonsson, 60, kommer från Björnänge men bor numera på andra sidan Åreskutan, på vägen till Fäviken. Hon tillhör ingen konstförening, så när hon ställer ut efter tre decenniers uppehåll gör hon det helt själv, och utan att göra någon större historia av det.

Hon har inte ens kontaktat pressen.

Det har däremot flera andra gjort och alla har sagt samma sak: att den här utställningen är något extra. Och de hade rätt, Eva Jonssons målningar är säregna, ovanliga och ger en alldeles speciell känsla.

Hennes senaste målningar är mycket mörka, i dova färger, en del går helt i svart. Innan dess hade hon en mer ”blå period”, förklarar hon. Det är många människor i bilderna, ofta äldre, inspiration till sina motiv har hon fått från sitt jobb i hemtjänsten.

Motiven är stiliserade, som om hon skalat bort allt utom det mest väsentliga.

•Så varför så långt uppehåll?

– Jag har aldrig fått göra saker klara, säger hon anspråkslöst.

Hon har varit tvungen att jobba för att försörja sig och därför inte fått ägna sig åt måleri som hon velat. Många målningar har påbörjats men aldrig blivit färdiga, de har bara legat där.

Det är också en anledning till att hon föredrar akryl framför olja:

– Jag vill kunna gå tillbaka och ändra många gånger.

Till sist tröttnade Eva på situationen. Hon tog ett friår och kunde avsluta många påbörjade verk. När släkten sålde en gård fick hon till sist möjlighet att jobba mindre och lägga mer tid på konsten.

– Jag beslöt att göra det här för mig själv. Man upptäcker så mycket när man har gott om tid! utbrister hon.

Utställningen avslutades tyvärr i söndags men Eva Jonsson tänker inte försvinna i 30 år till. Vår rekommendation är: håll utkik!