Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eva Hellstrand vill ta makten i regionen

Region Jämtland Härjedalen blir så mycket mer än bara vård. Kollektivtrafiken är en del liksom fördelningen av utvecklingsmedel till företagen.
– Det blir en helt annat bredd, ett spännande uppdrag. Med ett helhetsansvar för utveckling går det att göra så mycket mer.

Det säger Eva Hellstrand (C) som lämnar kommunpolitiken för att helhjärtat satsa på regionpolitiken.

Är du rätt person att kamma hem de två mandat som Centern förlorade till Moderaterna förra valet?

– Det hoppas jag, men det här är inget enmansarbete utan ett teamarbete och vi har jättemånga bra kandidater på vår lista.

– Jag har erfarenhet av ledarskap och det har ingen annan på allianssidan i landstingsfullmäktige. Jag har lett en kommun, varit kommunpolitiker i 15 år och varit kommunstyrelsens ordförande i 10 av dem, säger hon.

– Jag har alltså en väldigt bra erfarenhet som jag tror kan göra bra nytta i regionstyrelsen.

Att Centern kom igen och gjorde sitt allra bästa EU-val på 19 år, trots att de var uträknade, kan spilla över regionalt tror Eva Hellstrand.

Om du nu får möjlighet att leda Region Jämtland Härjedalen vilken fråga är då den allra viktigaste att ta tag i?

– Om man ser till sjukvården, har vi en väldigt bra sjukvård till allra största delen. Men det måste vara trist att alltid läsa att ens arbetsgivare går si och så många miljoner back. Här finns massor att göra, bland annat kring hur verksamheten är organiserad, hur det arbetas och hur det delegeras. Framför allt måste vi faktiskt våga fatta obekväma beslut. För det är vi tvingade att göra för att styra upp verksamheten.

Men det är kris i vården både vad gäller bemanning och arbetsmiljö. Vad ska man göra åt det?

– Det handlar mycket om att personalen måste få känna sig delaktig i vad som händer och vara med och styra över sin egen arbetssituation.

– Enkla saker, som att de faktiskt kan dricka en kopp kaffe utan att behöva betala. Det måste bli enklare och det måste vara roligt på jobbet och det blir det inte om man hela tiden känner sig bli besparad på.

Ser du en politisk trötthet inom landstinget i dag?

– Det har varit samma politiska styre i landstinget under drygt 90 år och det sätter sina spår. Vi har olika sätt att se på saker och ting, att byta politisk grundinriktning ibland mår alla offentliga organisationer bra av.

Tror du att det kan bli ett maktskifte bara därför?

– Vi får hoppas att jämtar och härjedalingar ser att vi skulle kunna göra saker på ett annat vis och få det lite bättre. Det vore väl något att chansa på.

Vilka är länets utvecklingsfaktorer?

– Det finns flera, besöksnäringen är en sådan och den skulle vi kunna utveckla ännu mer. Hade vi exempelvis utrymme inom sjukvården skulle vi kunna erbjuda viss vård här när folk ändå är här som gäster.

Nu kommer det fria vårdvalet?

– Och då måste man vara bra om man ska bli vald. Vi är bra på många saker i vårt län. Här finns säkert möjlighet till utveckling om man har en positiv känsla.

– De flesta är ändå försiktiga med att åka någon annanstans för att få vård.

– Men vi måste titta på hur våra uppdragsgivare som bor här, det vill säga invånarna, vill ha det. Sedan får vi anpassa oss efter det och jobba på att bli ännu bättre.

Kommer ni att vinna några väljare på grislöftet?

– Jag vet inte. Men det är jätteintressant hur en fråga plötsligt har fått ett fönster. Det spelar ingen roll om vi har pratat djurskydd och köp av svensk mat i eviga tider. Plötsligt är grisknorren det hetaste som finns. Det är helt fantastiskt.

Kommer det att gå att upphandla mer lokalt?

– Livsmedelsupphandling ägnar sig landstinget åt. Kommunerna är ute just nu och har sagt att miljöstyrningsrådets krav ska gälla, det är jättebra. Man få inte ge antibiotika i förebyggande syfte, man får inte klippa knorrar och grisarna ska ha halm att böka i, då är det ganska begränsat till svenska grisar.

– Det finns ett nytt EU-direktiv som inte är implementerat än som ger större möjlighet till lokala upphandlingar. Det måste finnas en lokal marknad också. Det finns exempelvis bara tre, fyra grisuppfödare i vårt län.

– Det som finns alldeles för lite av är grönsaksodling, här finns jättemycket att göra.

Är Centern beredd att höja skatten?

– Det har jag svårt att tänka mig, det finns saker att göra för att sanera ekonomin. Det kanske tar hela mandatperioden men jag tror det går att komma ur det här träsket som man befinner sig i.

Skulle du kunna tänka dig ett samarbete med S?

– Det tror jag inte, min erfarenhet är att det är ganska personrelaterat om det skulle fungera eller inte. Och i den här regionen är det definitivt så att deras makt måste brytas för att vi ska komma vidare och skapa framtidstro.