Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Euforia blev hans väg tillbaks till livet

Han föll handlöst 3,5 meter från takbygget. Slog i skallen, fick fyra hjärnblödningar men lurade döden. Kärleken till frun och hästarna tog honom genom livets tuffaste period. På fredag tävlar hans kallblod Euforia om en halv miljon kronor på Östersundstravet.

Annons

För Kim Metsälä, 46, är tiden från november 2010 som en enda lång berg och dalbana. Tillvaron för konditorn och travamatören från Aspås har pendlat mellan himmel och helvete. Så även för hustrun Suzanne.

– Hon är sjukvårdsutbildad och räddade mig när olyckan var framme. Frun såg också till att jag kom på benen efteråt. Hon tvingade mig att börja gå och ta in hästarna från hagen. Rehabiliteringen var hennes förtjänst, berättar Kim med stark värme.

Trots fyra hjärnblödningar är han i dag fullt återställd. Det blev aldrig något direkttryck på hjärnan efter smällen. Kroppen dränerade bort blödningarna för egen maskin. Han slapp kirurgiska ingrepp. Försynen stod honom bi. Döden gäckades. Fast i ett års tid kunde han varken jobba med de egna konditori- och bageriföretagen eller med hästarna.

Nu är det annat. Full fart och på fredag står han inför sin travkarriärs största mål: Fyraåriga Euforia tävlar om 450 000 kronor i förstapris. Derbystoet avgörs under en sportslig höjdarkväll på Östersundstravet. Som enda jämtländska inslag i de båda kallblodsloppen med Derbystatus, blir det Kim och Euforia som lär få hemmapublikens gunst.

När olyckan hände i november 2010 bar hans fölsto Ebba Bus på den blivande talangen Euforia. Hon skulle senare bli Kims bästa rehabiliteringskompis. Successivt tränade han upp både sig själv och hästen.

Euforia är en naturtravare.

– Hon springer lätt. Första gången vi var in på banan under hennes 2-årssäsong sprang hon kilometertiden efter 1,53, berättar han. Ett år senare ifjol som 3-åring gick det 1,32.

Träningen sköts med tryckvagn och nästan uteslutande i skritt. Även intervallerna körs med hästen mestadels gående, även om han inför fredagens final gjort avsteg och skärpt intervallfarten ytterligare.

I kvalet till Derbystoet vann Euforia för kusken Ulf Eriksson på nya rekordet 1,27,3 och med krafter kvar.

– Jag hade stora förhoppningar på henne då, vilket hon infriade. Hon kan mer men hur mycket är svårt att säga. Är hon med i främre träffen gläds jag över det. Jag tänker inte pressa fram någon maxprestation bara för att det är 450 000 kronor i förstapris. Här gäller att ha en fräsch häst även för framtiden, analyserar Kim om upplägget inför fredag.

Norska Brenne Rödi var en sekund snabbare än Euforia i sitt kvalheat.

– Under normala omständigheter är hon oslagbar. Men loppet ska köras också, fortsätter han, inte utan vissa förhoppningar heller för egen del.

– Kanske inte på förstapriset, men det är stora pengar även bakom vinnaren, 225 000 kronor till tvåan och 112 500 till trean.

Euforia går fortfarande med skor runt om och öronen proppas full med bomull för att ge henne lugn och ro i loppen.

– Jag kan förstås rycka skorna, ta bomullen ur hennes öron och i stället sätta på henne en ryckhuva, dra den sista biten och på så sätt pigga upp hästen ytterligare. Säkert kan det göra en sekund sammantaget, filosoferar han vidare.

Samtidigt finns en oro hos Kim Metsälä om att sådana taktiska dispositioner även kan få motsatt effekt, en mer uppjagad häst. Om han ändrar något i utrustningen får växa fram sista dygnet fram till start.

– Annars är Euforia travsäker och tar sällan eller aldrig några galoppsteg. Vi får se hur det blir på fredag, men onekligen är jag förhoppningsfull om att vara med i tätstriden, ler Kim Metsälä.

Den där kvällen 17 juli när Euforia vann sitt kvallopp, körde han själv ett annat kval till Amatör-SM och vann tillsammans med Mr Koncept. Så det är inte bara som tränare det firas framgångar.

Nu väntar därför SM-finalen på Bergsåker 15 augusti.

Segerprocenten som kusk är inte så pjåkig under 2015. Fyra körda lopp, tre vinster och ett andrapris är en makalös notering.

Men i Derbystoet får han inte köra. Det har blivit för få lopp den senaste femårsperioden, inte minst utifrån vad som hände med olyckan från stallbyggets tak. Bollnästränaren Ulf Eriksson får köra i stället.

Kim Metsäläs tid delas annars mellan Edenbos konditori och Jämtlandsbagaren. Han är uppe före tuppen varje morgon klockan fyra för att baka bröd och tårtor.

– Jag är konditor sedan trettio år tillbaka. Men fru Suzanne basar för våra företag, jag ansvarar för hästarna, i dag sju till antalet inklusive dottern Emmas tre Gotlandsruss.

Euforia ägs förresten av ett kompisgäng tillsammans med Kim Metsälä själv. Inofficiellt går ägarpseudonymen under namnet Kondishästen.

De som var med från början behövde bara punga ut med en hundring var i månaden. Ett trettiotal nappade, men Kim äger fortfarande hästens huvudpart själv.

– Nu är det för sent att köpa in sig. Några fler andelar finns inte till salu, skrattar Kim, medveten om att han faktiskt har en potentiell guldklimp i sitt stall.